Mobilní hospic v Prachaticích stále v nedohlednu

České Budějovice - Projekt mobilní hospicové péče na jihu Čech je zatím nefunkční. Sestry měly přitom už pátý měsíc vyjíždět do terénu a pomáhat nevyléčitelně nemocným. Zdravotní pojišťovny tvrdí, že přípravy prachatického hospicu brzdí jejich provozovatelé. Jejich zástupci se ale ohrazují tím, že se do projektu chtějí zapojit. První krok dnes učinili pracovníci hospicu - otevřeli dispečink pro domácí péči a školicí středisko pro příbuzné pacientů.

Rekonstrukce bývalé kamenné věže na nový dispečink, odkud měly ošetřovatelky řídit terénní pracovníky, si vyžádala čtyři miliony korun. Dosud ale jeho místnosti zejí prázdnotou, jelikož na provoz chybějí peníze.

Od loňského prosince připravoval prachatický hospic službu, kdy měli lékaři i sestry pomáhat a radit lidem, kteří se rozhodli doma pečovat o své blízké na pokraji smrti. „Sestřička by se starala především o léčbu bolesti,“ uvedla pracovnice hospicové péče Klára Kněžková.

Zřízení mobilního hospice stále závisí na smlouvě se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, kterou však její zástupci dosud nepodepsali. Podle nich zatím není jasné, zda je služba potřebná a zda ji nezajistí fungující agentury domácí péče. „Projekt je zatím ve fázi příprav a probíhají jednání,“ prohlásil Jiří Mrázek, zástupce VZP. Hospic přitom uspěl ve výběrovém řízení kraje jako nejlepší možný poskytovatel této služby.

Jak uvedl prachatický starosta Jan Bauer, problémy spojené se spuštěním mobilního hospice vyřeší až dílčí úprava současných zákonů: „Je to realizovatelné a určitě je třeba tomu pomoci.“

Jediný jihočeský hospic funguje v Prachaticích od listopadu 2006, jeho služeb již využilo přes 500 klientů.

  • Zdravotní sestra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/855/85431.jpg
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/34/3397.jpg