Úpravy Vltavy zneklidňují podnikatele v jejím okolí

České Budějovice - Starosti z letošní hubené sezony mají majitelé kempů a restaurací z okolí Vltavy. A důvodem není jenom světová krize. V jednom z nejatraktivnějších úseků řeky, v Českém Krumlově, pracují bagry, na horním toku je dokonce omezený režim. Z problémů na populární Vltavě by ale mohly profitovat další, méně známé řeky.

Místo obvyklých kánoí a kajaků bagry. Tak teď vypadá Vltava pod dominantami Českého Krumlova. Povodí tady odstartovalo rozsáhlý projekt protipovodňových opatření. Město o něj usilovalo, podle podnikatelů ale práce začaly v nejhorší možnou dobu. „Je to obrovský nápor na sezonu a bude to velmi nepříjemné,“ konstatuje podnikatel Jan Vondrouš.

Každoročně se na Vltavu podle dostupných statistik vydá necelých osmdesát tisíc lidí. Na vodácké turistice jsou přímo závislé desítky půjčoven, restaurací a kempů. „Vodáci mezi bagry, to bude hrozné,“ domnívá se majitel kempu Roman Kučera.

Město se snaží situaci zachránit. Uspořádalo speciální informační kampaň. Jeho představitelé zdůrazňují, že řeka zůstává splavná. „Snažíme se minimalizovat dopad na vodáckou sezonu, ale i na život ve městě,“ říká mluvčí Městského úřadu v Českém Krumlově Jitka Augustýnová.

Podnikatelé kromě jiného argumentují i návštěvností jižních Čech. Ta v posledních dvou letech klesá. Na řeku se podle nich může míň lidí vydat i kvůli regulačním opatřením na horním toku Vltavy. Ta začala poprvé platit o uplynulém víkendu. „Poprvé byla regulační opatření funkční v neděli, kdy se do rezervačního systému přihlásilo třicet pět lodí ze sta možných,“ uvádí Petr Šrail ze Správy Národního parku Šumava.

Na bagrech ve Vltavě ale mohou na druhou stranu vydělat jiné řeky. „Na Vltavě jsou známé problémy, takže očekáváme, že někteří vodáci oželí Vltavu a vydají se i na jiné české řeky,“ věří Pavel Lahodný ze sdružení Otavská plavba.

I díky mimořádně teplému počasí už sezona na jihočeských řekách začala. Špičku očekávají provozovatelé kempů a restaurací tradičně koncem června a začátkem července.