Za černými skládkami na Českokrumlovsku je krize

Mojné - Starostové v jižních Čechách se stále častěji potýkají s černými skládkami. Vysvětlení na to mají, zvedly se totiž poplatky za uložení odpadu a lidé i firmy v ekonomické krizi nemají peníze. Ekonomická krize nutí lidi šetřit, poplatky za oficiální uložení odpadu vzrostly a lidé se stále míň bojí sankcí. Jenže odklízení nepořádku pak zatěžuje už tak napjaté obecní rozpočty a tak se starostové stávají detektivy a mezi odpadky hledají stopy po vinících. Posledním případem černé skládky na Českokrumlovsku se zabývá i Policie.

Hromady šrotu, stavební suti, nebo starého vybavení bývají obvykle na okraji lesa, podle řady jihočeských starostů je to stále častější obrázek. Některá města a obce evidují do května stejný počet černých skládek jako za celý minulý rok. „Letos je to už naše třetí skládka,“ uvedla starostka Mojného Jana Zoufalá (nez.). Místostarosta Velešína Jiří Růžička (nez.) doplnil: „Množí se i takové případy, že přivezou auto k odstavení do prvního ochranného pásma vodního díla Římov a tam ho zapálí.“ Důvodů je podle starostů víc: ekonomická krize nutí lidi šetřit, poplatky za oficiální uložení odpadu vzrostly a lidé se stále míň bojí sankcí. „Většinou to dělají podnikatelé, skládkovné je dnes drahé, zaplatí tedy firmě a firma se nerozpakuje a vysype odpad do prostoru,“ dodala Jana Zoufalá.

Poplatky a práce nakonec platí obce, na jejichž území černá skládka leží. Jenže to už příliš zasahuje do místních pokladen, po vinících proto stále častěji pátrají samy starostky a starostové. Místostarosta Růžička pokračuje: „Dnes musíme zaplatit likvidaci, musíme zaplatit uložení na skládku.“ Martin Kocábek z České inspekce životního prostředí vysvětlil: „Ve většině případů jsme schopni říct, která osoba to tam uložila. Mnohdy však je prokazování skutkové podstaty velmi komplikované.“

Posledním případem černé skládky na Českokrumlovsku se zabývá i Policie ČR, starostové zároveň vyzývají ke spolupráci obyvatele.