Jihočeskému sdružení Koníček chybí peníze

České Budějovice - Jihočeské sdružení Koníček se stará o desítky zdravých i postižených dětí ve městě. První krach odvrátili jeho členové v únoru. Aby zamezili dalšímu a přežili, musí přistoupit ke krizovému scénáři. Provoz se snaží omezit jen minimálně a formou veřejné sbírky chtějí lidi požádat o pomoc. Koníček funguje čtyři roky, původně se o 200 dětí staralo dvanáct lidí. Rodičům a seniorům poskytovali rady. Teď je tým už jen pětičlenný a spoléhá na pomoc dobrovolníků.

Předsedkyně OS Koníček Martina Barvínková informovala, že v současné době už se snad propouštět nebude. V zimě pracují členové sdružení v budově, v létě vyrážejí do terénu. Do terapie zapojují vlastní psy, koně i papouška. Do kritické situace se provozovatelé Koníčka dostali na začátku roku.

Pětimilionový příspěvek od státu v prvním kole nedostali, ve druhém kole si na účet připsali jen sto tisíc korun. Přesto přežili, nad vodou je udržel magistrát. Náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička (KDU-ČSL) upřesnil, že magistrát poskytl dotaci 305 tisíc korun. S finanční injekcí přispěchal i kraj, jak potvrdil mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Arnošt Máče.

Příspěvek přišel i ze sbírky Pomozte dětem. Martina Barvínková se nechala slyšet, že takto je fungování sdružení zajištěno zhruba na dalších pět měsíců. Platy si zaměstnanci sdružení snížili na minimum, aby vůbec přečkali těžké období. Teď se aktuálně snaží zajistit peníze na krmivo pro koně. Zástupci sdružení věří, že se situace v druhé polovině roku stabilizuje. Zvířata zatím prodávat nebudou.