Vojáci v Bechyni mají novou kapli

Bechyně - Vojáci v Bechyni otevřeli armádní kapli. Stojí přímo v areálu ženijní základny. Je to druhá kaple svého druhu v Česku, první zpřístupnili loni ve Vyškově. Podle místního kaplana Petra Němce by měla sloužit vojákům i civilistům. Je určena k modlitbě i bohoslužbám.

Do roku 2003 sloužil objekt ležící uprostřed střeženého vojenského areálu jako sklad baterek a nářadí. Právě pro jeho polohu si ho místní kaplan vybral. Vojáci přízemní dům rok opravovali, dnes ho zpřístupnili. „Tato budova byla určena k demolici. Myslím že to, co se z toho stalo, je velice pěkné,” uvedl kaplan Jan Blažek. Místním ženistům přijeli do nové kaple požehnat všichni kaplani české armády.

První jihočeská vojenská kaple má tři okna, krov tvoří symbolicky dvanáct trámů, dovnitř se vejde padesát lidí. Podle zástupce velitele ženijní záchranné brigády Václava Vačkáře bude kaplan brigády k dispozici denně. Nový kaplan Petr Němec se těší, až bude v kapli diskutovat s vojáky o věcech mezi nebem a zemí.

V bechyňském areálu slouží zhruba tisíc vojáků. Podle zástupce velitele brigády Václava Vačkáře zatím nelze odhadnout, kolik z nich do objektu zamíří. Ani kaplan Němec nedokázal upřesnit počty věřících. „Jestliže věřící vojáci v armádě jsou, tak jsou věřící skrytě,” řekl Němec.

Česká armáda má tak už druhou vojenskou kapli. První otevřeli loni v prosinci ve Vyškově. Zástupci armády plánují, že v pořadí třetí kapli otevřou a zpřístupní pravděpodobně už příští rok v žatecké posádce.