Protivínská krokodýlí zoo patří k nejrozmanitějším v Evropě

Protivín - V Protivíně vzniká chovná stanice obávaných středoamerických krokodýlů. Jejímu majiteli a zároveň i chovateli se totiž podařilo odchovat mláďata kubánských krokodýlů, kteří patří ke kriticky ohroženým druhům. Krokodýlci mají necelý rok, měří kolem půl metru a váží zhruba kilogram. Dnes proběhl v zoo jejich první křest. Soukromý zemědělec vybudoval před rokem unikátní zoo uvnitř Schwarzenberské stodoly. Druhově patří k nejrozmanitějším v Evropě. Návštěvníci zde mohou vidět 18 ze všech 23 druhů krokodýlů, které na světě existují.

Ohrožený druh kubánského krokodýla patří k nejagresivnějším a podle chovatele a majitele ZOO Miroslava Procházky i k nejkrásnějším: „Rodí se žlutooranžoví s černými znaky. Postupně světlají a v dospělosti jsou černobílí. Jejich velikost je do 3,5 metru.“ Kmotrou malých krokodýlů se stala velvyslankyně Kuby Barbara E. Montalvo. Mláďata ponesou jména indiánského původu: Hatuej, Sibonej a Atabej, což znamená v překladu náčelník, perla a bohyně.

Protivínská ZOO se díky úspěchu s mláďaty stala rovnou chovnou stanicí. Krokodýlci odsud poputují do zahrad v Evropě i v Asii. „Trefili jsme se do pohlavního cyklu zvířat a už je pravidelně odchováváme,“ dodal Procházka. Stanice má podle kubánské velvyslankyně mimořádný význam: „Přispěje k záchraně jednoho živočišného druhu. Na Kubě je podobné zařízení, ale to samozřejmě nestačí,“ řekla ČT.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V zoo je zatím 11 terárií. Její majitel letos vybuduje ještě čtyři další. V Evropě zatím existují tři podobné projekty, český je specifický tím, že jde o rodinný podnik.