Záchranáři se vrací na Orlík

Tábor - Po letech se na Orlík vrací vodní záchranáři. Přehrada by kvůli rozloze potřebovala minimálně tři stanoviště, zatím ale vznikne jen jedno. Tonoucí nebo zraněné bude zachraňovat posádka z Písku. Peníze na provoz poskytnou hlavně obce v blízkém okolí přehrady. Finančně podpoří celou akci také Jihočeský a Středočeský kraj. Rozhodnutí přivítali starostové okolních obcí i návštěvníci kempů.

 Ještě před deseti lety tu na bezpečnost plavců i posádek lodí dohlíželi vodní záchranáři. Svou činnost ale museli ukončit. „Důvodem zániku byl především nedostatek finančních prostředků,“ vzpomíná starosta Orlíku nad Vltavou Jiří Štrajt.

Například na Lipně už si bez záchranářů neumí letní sezónu představit. Na Orlík se teď vrací po mnoha letech díky nově založené občanské společnosti. Má jediný cíl: sehnat dostatek peněz. Činnost jednoho stanoviště odborníci odhadují na tři sta tisíc korun. „Peníze budou plynout především z obcí kraje, obou krajů Jihočeského i Středočeského a samozřejmě od kempařů,“ vypočítává Jiří Štrajt.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Prozatím tu bude jedno záchranářské stanoviště v kempu Radava a to nejen proto, že kemp patří k nejnavštěvovanějším. „Je tam špatná dostupnost jednotek záchranné služby. Mají to tam daleko,“ vysvětluje vodní záchranář Lukáš Nebes.

Energie i prostory poskytl kemp zdarma. Jeho pravidelní návštěvníci návrat vodních záchranářů vítají. „Jezdí se tady na lyžích, tak se nějaká nehoda může stát,“ komentuje návrat záchranářů jedna z návštěvnic Orlíku. „Stanice záchranářů na Radavě bude poskytovat především první pomoc v kempech a ten motorový člun tam bude sloužit k tomu, aby se záchranáři dostali z jednoho kempu do druhého,“ vysvětluje Lukáš Nebes.

Projekt občanského sdružení Záchranáři Orlík počítá v příštích letech s dalšími dvěma stanovišti vodních záchranářů, ale až poté co vyhodnotí činnost toho prvního.