Školy na jihu a na západě Čech se soustředí na granty a dotace

Jižní Čechy - Boj o evropské dotace v Česku vrcholí. Především školy a obce se snaží získat peníze před připravovaným krácením rozpočtů, jejich šance se však hodně snižují. Například v jižních a také v západních Čechách vzrostl počet zájemců zhruba dvojnásobně. Boj o dotace je až nečekaně ostrý a šanci uspět má poměrně málo škol, je to asi jen 10 procent z celkového počtu adeptů. Důvod je pochopitelně velmi jednoduchý: jde o peníze. A to právě v situaci, kdy školy si budou muset poměrně výrazně utahovat opasky a kdy vláda počítá - pokud vůbec - tak jen s minimálním růstem mezd. Jedinou šancí pro školy, jak dosáhnout na opravy budov, speciální pomůcky, projekty nebo nepřímé přilepšení pedagogům, jsou právě dotace a granty. A ty progresivnější školy si to pochopitelně velmi dobře uvědomují.

Za částku pět milionů korun z jednoho z evropských fondů vytvoří střední odborná škola speciální učebnici ve čtyřech jazycích. Nabídne ji svým studentům a část peněz půjde učitelům zapojeným do projektu. Je i kolegy přitom čeká boj o to, aby jejich mzdy příští rok alespoň reálně neklesly. „Všichni, kteří zpracovávají odborné texty, jsou za ně zaplaceni, takže je to trošku pobídka i pro kantory,“ prohlásil Jiří Mrázek ze Střední odborné školy elektrotechnické Hluboká nad Vltavou.

Školy v jižních a západních Čechách se teď na granty a dotace přímo soustředí. Jenže zatímco v prvních výzvách, tedy jakýchsi kolech, při kterých rady rozdělují peníze, měly šanci jedna ku pěti, teď je to už jedna ku deseti. „V současné době vlastně mimo přijímací řízení neděláme nic jiného, než píšeme granty a projekty, jiné peníze do škol v době ekonomické krize nedostanete,“ konstatoval ředitel VOŠ a Střední průmyslové školy automobilní a technické České Budějovice Jan Šindelář. „Dá se říct, že k podpoře se dostane maximálně projektů,“ doplnil Jiří Trnka z Rady regionu Soudržnosti Jihozápad a Jiří Mrázek dodal: „Konkurence je ostrá a spousta nás je i neúspěšných.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Nadějí pro školy, ale i další žadatele, je stále ještě poměrně vysoký kurz eura vůči koruně. Evropské fondy pochopitelně totiž hospodaří v eurech, zatímco žadatelé dostávají dotace v korunách. Čím je tedy koruna silnější, tím méně peněz, případně na méně projektů, se dostane. To znamená, že zatímco v případech, kdy koruna posilovala, šance uspět téměř nebyla, momentálně je to však opačně. Proto existují poměrně velké rezervy pro případ, že koruna znovu posílí a pokud k tomu dojde, může v regionálním operačním programu zbýt pro jižní a západní Čechy téměř miliarda korun.