Jihočeská záchranka musí zaplatit pokutu za nákup sanitek

České Budějovice - Pokutu 30 tisíc korun zaplatí Jihočeská záchranna služba za porušení zákona o veřejných zakázkách. Jde o to, že když pro ni kraj kupoval nové sanitky, požadoval takové rozměry aut, které mohl splnit jen jediný výrobce. Sanitky přitom běžně dodává několik automobilek.

Tři nové sanitky už Jihočeská záchranná služba nutně potřebovala. Komise na základě výběrového řízení rozhodla, že za asi 6,5 milionu korun koupí tři auta VW Transporter. Problém je ale v tom, že zadavatelé určili velmi přesné rozměry vozů, takže jim mohl vyhovět jen tento jediný typ. „Tím přesným vymezením technické specifikace zadavatel omezil okruh potenciálních dodavatelů a porušil tím zákon o zadávání veřejných zakázek,” uvedl tiskový mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Proč k velmi přesnému vymezení rozměrů aut došlo, dnes nechtěl nikdo komentovat. Představitelé Jihočeského kraje, který záchrannou službu zřizuje, ale vylučují, že by členové výběrové komise měli už od počátku v úmyslu zvýhodnit jediného dodavatele. „Zdravotnická záchranná služba není ze zřizovací listiny oprávněna vypisovat takto rozsáhlé výběrové řízení, proto bylo toto výběrové řízení vypsáno zřizovatelem,” vysvětluje ředitel Záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Mluvčí Jihočeského krajského úřadu Mária Ptáčková sdělila, že krajský úřad rozhodnutí antimonopolního úřadu plně respektuje a pochopitelně udělá vše pro to, aby k podobnému problému nedošlo. Záchranné službě, respektive kraji, původně hrozila více než třísettisícová pokuta. Nakonec ale musí zaplatit jen desetinu této částky. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je už definitivní.

Představitele krajského úřadu zatím nerozhodli o tom, zda kvůli špatnému výběrovému řízení někoho potrestají. Rozhodnutí antimonopolního úřadu budou teprve analyzovat.