Voda už zámek Kratochvíle neohrozí

Netolice - Po téměř sedmi letech přestal ohrožovat Kratochvilský rybník pod ním stojící známý renesanční zámek. Hráz, kterou poškodily povodně v roce 2002, prošla kompletní opravou a rybáři začali nádrž znovu napouštět. A vodou se znovu plní i rozlehlý rybník Naděje u Hluboké nad Vltavou, díky rozsáhlým úpravám by měla nádrž výrazně pomáhat hlavně při lokálních povodních. Na odbahnění a zpevnění hrází čekají v jižních Čechách ještě také desítky především menších rybníků, ale i táborský Jordán.

Památkáři i představitelé nedalekých Netolic nazývali Kratochvilský rybník časovanou bombou. Jakub Krčín jej vybudoval tak, aby mohl zásobovat pod ním stojící zámek. S povodní, jaká přišla v roce 2002, však nepočítal, masa vody tehdy vážně poškodila sypanou hráz. Tu museli správci zpevnit a vybudovat nový systém přepadů a odtoků. „Tento rybník je spádový, jde sem voda ze všech kopců v okolí,“ uvedl baštýř Josef Jiráň.

Napouštění rybníka ze 16. století vypadá na první pohled jednoduše: do šachet zasází baštýř dřevěné desky a voda začíná zalévat podmáčenou louku. „Kapacita těchto bezpečnostních zařízení je taková, že zámek Kratochvíle už v žádném případě ohrožen být nemůže,“ prohlásil ředitel Školního rybářství Protivín Václav Šrámek. Kastelán zámku Kratochvíle Vojtěch Troup doplnil: „Mně se skutečně ulevilo, protože každé zvednutí vody jsme vnímali jako ohrožení.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Současně s Kratochvilským rybníkem začali rybáři napouštět i výrazně větší nádrž Naděje u Hluboké nad Vltavou. „Retenční schopnost nádrže je nyní kolem milionu kubíků vody,“ ujistil ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser. Výrazné změny čekají i další jihočeský rybník - táborský Jordán. Přestože na jeho vyčištění město získalo už více než 400 milionů, projekt stále naráží na problémy.

Na odbahnění a zpevnění hrází čekají v jižních Čechách ještě desítky hlavně menších rybníků. Mezi rizikové patří podle rybářů například nádrže v Albrechticích a Mladějovicích.