Tábor usiluje o výhodnější smlouvy

Tábor - Tři a půl milionu korun zaplatí město Tábor soukromému nájemci městského parkoviště. Zastupitelstvo vysoké vyrovnání těsnou většinou schválilo a zároveň odsouhlasilo i ukončení jeho nájemní smlouvy. Nevýhodná se podle některých zastupitelů jeví i další vzájemná spolupráce města a stavební firmy Dvořák. Majitel firmy zatím vývoj vzájemných vztahů komentovat nechce, všechny smlouvy jsou podle něj veřejné a spolupráce s městem standardní.

Parkoviště u pivovaru si firma Karla Dvořáka pronajímala několik let. Ve srovnání s dobou předtím byl zisk města minimální. Nízké nájemné však souviselo se závazkem firmy postavit parkovací dům. To je v současné době nevýhodné i z pohledu města, přesto od něj v rámci vyrovnání odkoupí rozpracovaný projekt. „Pokud seženeme prostředky na případné, zdůrazňuji případné, financování výstavby parkovacího domu, budou veškeré materiály využity,“ prohlásil místostarosta Tábora Jiří Bartáček (ODS). Předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel Ladislav Šedivý (KSČM) ale upozorňuje, že město tak podnikateli hradí ztráty za nepovedený podnikatelský záměr: „Společnost nemůže podnikat na riziko městského rozpočtu.“

Dlouholetá spolupráce města a stavební firmy Dvořák vedla k záchraně několika zchátralých městských objektů, například pivovaru. Kritici upozorňují, že pivovar sice zachráněný je, ale je v soukromých rukou a město, pokud ho chce využívat, za to musí platit. „Vkládáme do toho majetek asi za 60 milionů a investice za 50 milionů, tak bychom zcela určitě měli mít smlouvy vůči podnikateli ošetřeny,“ dodal zastupitel Šedivý.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Majitel firmy Karel Dvořák aktuální vývoj vzájemné spolupráce zatím komentovat nechce, všechny smlouvy jsou podle něj veřejné a vztahy s městem standardní. Některé dílčí problémy posuzuje soud a prověřují policejní vyšetřovatelé. Zatím bez konkrétních výsledků.

Parkoviště u pivovaru v Táboře si firma Karla Dvořáka pronajímala několik let.
Zdroj: ČT24