Rybáři na Táborsku vylovili unikátní zlaté sumce

Tábor - Unikátní zlaté sumce hýčkají rybáři v Košínské nádrži u Tábora už třicet čtyři let. Při každém výlovu sledují, jak se jim daří a s napětím očekávají, jestli je v sítích najdou jako minulý rok. Než nádrž znovu zaplní voda, čeká zlatý pár odpočinkový a letos i léčebný pobyt na sádkách. Zpátky domů do Košína se vrátí nejdřív za čtrnáct dní.

Narodili s každý jinde, ale v Košínské nádrží žijí společně už od roku 1972. Větší samice a o něco drobnější samec jsou unikátní dvojnásobně. Od začátku svým zabarvením a teď už i svým stářím - je jim dohromady dvaasedmdesát let. „Pravidelně každý rok prohlížíme jejich zdravotní stav,” podotýká Ján Sadloň z Krajské veterinární správy a dodává, že on sám zná oba sumce už třicet let.

Už při výlovu bylo zřejmé, že ani kvůli povodním letos sumci nijak nestrádali. „Tady byl dostatek plevelné ryby, plotice, okouna i perlína, takže sumci jsou ve velice dobré kondici,” vysvětluje správce nádrže Oldřich Pecha.

Možná proto se menšímu z nich na váhu vůbec nechtělo. Ukázala totiž, že váží celých čtyřicet kilo, což znamená, že od loňska dvě kila přibral. Větší si svých čtyřiačtyřicet kilo udržel. Toho ale letos poprvé trápilo zranění. „Je to povrchové zranění na kůži v oblasti ocasní ploutve a částečné drobné povrchové oděrky na kůži,” dodává Sadloň. Jizvy na kůži napovídají, že nejde o zranění čerstvé. Spíš než rybářský háček jsou jeho původcem bakterie.

Rybáři oba sumce jako strážce nádrže respektují a i pytláci by se jim měli zdaleka vyhýbat. Podle správce nádrže se tomu, kdo by sumce vylovil, do roka a do dne zle povede.