Na výlohu mu vyryli hákový kříž, odmítá ho odstranit

České Budějovice - V centru jihočeské metropole se vzbouřili podnikatelé. Chtějí po městské policii, aby konečně začala pomáhat a chránit, jak to má na svých vozech. Místo toho totiž dosud jen nečinně přihlíží, jak se jejich obchody v Krajinské ulici mění každou noc v ráj vandalů. Jeden z nich má na své výloze vyrytý hákový kříž a odmítá ho sám odstranit. Je to už poněkolikáté, a tak majitel chce, aby škodu zaplatilo město nebo stát, protože nedokáží ohlídat soukromý majetek.

Petici v Budějovicích sepsaly tři desítky firem - vyzývají úředníky a policisty, aby začali zasahovat. Krajinská ulice je sice prestižní adresa, situace je tady ale podle nich naprosto neudržitelná - každý den rozbité sklenice, výlohy a nepořádek. Nejostřejší kritika podnikatelů míří na městskou policii.

Většina z místních nechce zveřejňovat jména, tvrdí, že žádosti o pomoc se obrací proti nim. „Zavolala jsem městskou policii, představila jsem se, a pak mi do rána někdo rozbil auto,“ uvedla majitelka jednoho z domů. Policie podle kritiků jen ulicí občas projede autem a to je vše. S tím však nesouhlasí vrchní strážník městské policie Vilém Vávra: „Tyto výtky nejsou oprávněné, od půlnoci do čtyř do rána jsme tam opravdu fyzicky.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Situace se pomalu stává neúnosnou, protože část firem se rozhodla, že už škody nechce odstraňovat. Neboť na ně prý nemají peníze. Třeba nacistické symboly mají podle nich zlikvidovat ti, kteří je nedokáží ochránit, což pochopitelně město odmítá. Díky petici se ale policie s magistrátem dohodla, že okamžitě posílí pěší hlídky v centru. Jaký to bude mít výsledek, ukáží nejbližší týdny.