Dvě jihočeské nemocnice bez operací kyčelního kloubu

Českokrumlovsko - Nemocnice v Českém Krumlově a Prachaticích patrně přijdou o operace kyčelních kloubů. Místní politici i pacienti jsou proti. Takový krok podle nich povede k centralizaci zdravotnictví a bude diskriminovat menší města. Krumlovská i Prachatická nemocnice uzavírá smlouvy s řadou pojišťoven. Rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny je pro ně ale zásadní. Právě ta rozhodla, že obě nemocnice nesplňují jednu z podmínek pro takzvané nasmlouvání velkých operací kloubů.

Viktor Lavička ze Všeobecné zdravotní pojišťovny potvrdil, že VZP na základě doporučení České ortopedické společnosti nepočítá s nasmlouváním operací kyčelního kloubu pro rok 2010. Starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS) informoval, že se to týká nejen obyvatel Českého Krumlova, ale i těch z okolí Krumlovska.

Vladimír Čech z krumlovské nemocnice informoval, že v letošním roce je naplánováno 120 operací tohoto typu. Lékaři argumentovali čísly i zkušenostmi, bouřit se ale narozdíl od politiků a pacientů nemohou. Náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) hovoří o snížení dostupnosti péče pro lidi z venkova a delší čekací doby.

Reportáž a vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Starosta Prachatic Jan Bauer (ODS) sdělil, že v celém okrese se zorganizovaly petice. Velkou většinu lidí, kteří čekají na operaci kyčelního kloubu, ještě v Prachaticích i Krumlově stihnou odoperovat. Přesto ale na čekacích listinách zbudou desítky jmen. VZP však uvedla, že celkový počet operací ročně se nesníží.

Část pacientů se může pokusit přehlásit do českobudějovické nemocnice. Možným problémem může být odchod kvalifikovaných lékařů, kteří operace kyčelního kloubu provádějí. Těm totiž hrozí nedostatek práce. VZP to ale odmítá s tím, že ještě ani nejsou uzavřeny pojistné plány na příští rok.