Na jihu Čech někdo zfalšoval podpisy a přeregistroval 300 lidí k jiné pojišťovně

České Budějovice - Náborová agentura přeregistrovala na jihu Čech asi 300 lidí bez jejich vědomí k jiné zdravotní pojišťovně, zneužila při tom osobní údaje klientů a zfalšovala jejich podpisy. Důvodem jsou patrně odměny, které pojišťovny za nové klienty nabízejí. Případ už řeší policie, která ho prošetřuje kvůli neoprávněnému nakládání s osobními údaji a porušování cizích práv. Podle policistů by už se ale počet přeregistrovaných lidí neměl zvyšovat.

Lidé se o změně pojišťovny dozvěděli až z dopisu, ve kterém si píše, že jim hrozí pokuta, pokut změnu nenahlásí ve stanovené lhůtě svému lékaři. „Ten podpis na tom papíru není můj. Nikdo za mnou nebyl, byla jsem z toho opravdu v šoku,“ popisuje jedna z poškozených klientek. O klienty tímto způsobem přišla v jižních Čechách většina pojišťoven, třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna eviduje asi 50 lidí, kteří se na ni obrátili.

Všechny lidi, s jejichž osobními údaji zatím neznámý člověk nelegálně manipuloval, zaregistrovala Vojenská zdravotní pojišťovna. Ta takový postup rozhodně odmítá. Jenomže si pro nábor nových klientů najímá specializované agentury a ty motivuje za každého nového pojištěnce odměnou až 1500 korun. „Vojenská zdravotní pojišťovna se od takovýchto náborářů distancuje a současně sděluje, že s nimi nemá nic společného. Pokud takto vystupují, a navíc ještě naším jménem, jde o podvod,“ uvedla pojišťovna v písemném vyjádření.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)