Na jihu Čech je tuzemská klientela vítaná

Kvilda (Šumava) - Češi zachraňují turistickou sezonu na jihu republiky. Zatímco zahraničních návštěvníků dorazilo kvůli hospodářské krizi míň, počet domácích turistů příliš neklesá. I Češi však přijíždějí na kratší dobu, více šetří a zároveň vyžadují kvalitnější služby. Větší zájem je o kratší pobyty, typické jsou prodloužené víkendy. Českým hoteliérům mohou nepřímo pomoci i problémy cestovních kanceláří a oproti loňsku slabší koruna. Vliv bude mít především počasí a do celoročních statistik zasáhnou jistě i vánoční prázdniny.

Zatímco ještě v roce 2007 se centra historických měst, nejznámější památky a další turisty vyhledávané oblasti na Šumavě vyznačovala tím, že anglicky, rusky a německy mluvící průvodci zde byli téměř na roztrhání, nyní je zde daleko víc slyšet čeština. Už loni na jih Čech přijelo méně zahraničních turistů než v roce 2007 a letošní propad má být ještě větší. Tuzemských návštěvníků ale i přes nestálé počasí téměř neubylo, nejpřesnější průběžné statistiky mají památkáři. „Lze říct, že nás tuzemští návštěvníci zachraňují,“ prohlásil ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Důvodů je podle památkářů i podnikatelů víc: oproti loňsku slabší koruna, větší zájem o kratší pobyty, typicky prodloužené víkendy. A českým hoteliérům mohou nepřímo pomoci i problémy cestovních kanceláří. „Protože cestovní kanceláře začínají mít problémy, lidé sázejí na jistotu, proto jezdí do zdejších penzionů,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský (nez.). Petr Klinecký z hotelu Inn Kvilda doplnil: „Vrací se spousta Čechů, klientela je vesměs česká.“ Irena Petrásková z penzionu Mlýn v Dubu u Děkanských Skalin je spokojená: „Ubytovanost mám stejnou, možná o trochu větší než loni.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zatím ale ještě hůř než loni je na tom většina kempů. Čechů sice jezdí víc, ale podle hoteliérů jsou nesrovnatelně náročnější a sebevědomější než před dvaceti lety. „Mají mlsnější jazýčky a hledají lepší služby,“ potvrdil Petr Klinecký.

Zbytek letní sezony v jižních Čechách už podle památkářů a hoteliérů ovlivní především počasí, do celoročních statistik zasáhnou zřejmě i vánoční prázdniny.

Správa Národního parku Šumava vytyčila 6 nouzových nocovišť v okolí páteřní šumavské trasy.
Zdroj: ČT24