Potápěči se začali starat o kašnu v Budějovicích

České Budějovice - Před rokem to byla recese a dobrý vtip, teď si potápěče vodohospodáři sami vyžádali. Zjistili, že takový úklid dna spojený s revizí bazénů je nejlevnější. Sportovní potápěči si proto vzali dovolenou a zanořili se pod hladinu. Stačilo jim několik minut, aby zkontrolovali stav spár kamenného bazénu. Když se dostali na dno, měli nad sebou pouhé dva metry velmi špinavé vody. Takový způsob čištění považují vodohospodáři i potápěči za český unikát.

Ze dna postupně vylovili kameny, lahve, poškozené modely aut a klíče. Potápěčský instruktor Karel Exl upozornil na nebezpečí zranění se o tyto předměty. Po jejich vylovení se zaměřili na osvětlení a rozvody kabelů. Podobný ponor považují za zpestření, v kašně byli už vloni, tehdy celou akci považovali spíše za recesi.

Letos vodohospodáři sami potápěče povolali, tento způsob údržby je podle nich nejšetrnější, navíc ušetří kolem 15 tisíc korun. Přesně tolik stojí výměna vody v kašně. Zástupce vodohospodářské firmy 1. JVS Jitka Kramářová dodala, že spáry navíc nemohou být delší čas bez vody.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V loňském roce vodohospodáři chtěli naučit potápět vlastní zaměstnance, od plánu ale ustoupili, raději oslovili členy místního oddílu, kteří bazény čistí zdarma. Zástupce vodohospodářské firmy Ondřej Koupal právem hovoří o unikátu. Samsonova kašna patří k největším svého druhu v Česku. Pojme 250 metrů krychlových vody. Vodní nádrž s kamennou plastikou pochází z první poloviny 18. století.