Se záchranou vodáků z jezů pomůže nové zařízení

Strakonice - Hasiči na jihu Čech začínají zkoušet nový způsob záchrany vodáků z nebezpečných jezů. Nad hranu, kde se jez láme, umístí na obou březích ukotvené ocelové lano, ze kterého se budou moci záchranáři díky posuvnému zařízení spustit po celé jeho délce přímo do vodního válce k topícím se lidem. První takové zařízení, doplněné o záchranné kruhy, bude ve Strakonicích, kde minulý měsíc utonul vodák. Podle instruktorů se na řeky vydávají stále méně zkušení vodáci, kteří během plavby přeceňují své schopnosti.

„Hasiči se dosud potýkali s problémy, když neměli při záchraně žádný opěrný bod, neměli se čeho chytit,“ uvedl pro ČT vodácký instruktor Ondřej Pinkava. Ocelové lano nového systému visí asi 3 metry nad hranou jezu pod strakonickým hradem. Má speciální kladku, ke které se záchranář v případě potřeby připoutá, a poté se spustí přímo do válce. „Tam by pomohl tonoucímu a ostatní hasiči stojící na břehu by ho pomocí lan přitáhli zase k sobě,“ dokreslila mluvčí Hasičského záchranného sboru Vendula Matějů.

Lano ale nebude sloužit jen v kritických chvílích záchranářům. Už nyní jej využívá správa povodí k montáži provizorního hrazení a považuje ho za součást vodního díla. Strakonická radnice projekt podpořila, navíc chce umístit záchranné kruhy na břehy k nebezpečným jezům, pod nimiž v minulosti utonuli vodáci.