Chýnov slaví neuvěřitelných 1025 let

České Budějovice - Od založení jihočeského Chýnova uplynulo již 1025 let. První zmínka o městě je už v Kosmově kronice, a tím se řadí k nejstarším trvale obydleným místům v Čechách. Původně pomezní hrad se v průběhu staletí proměnil v moderní město. Jeho historie je bohatá. Například vodovod tady stavěl rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a kostel zase arcibiskup Arnošt z Pardubic.

„Podle legendy světil první kostel v Chýnově dokonce sám svatý Vojtěch, protože Chýnov, jak je známo, byl hradištěm slavného rodu Slavníkovců,” říká Ludmila Mikulová z římskokatolické farnosti v Chýnově.

K historii Chýnova patří i jeho rodák sochař Fratišek Bílek. Díky němu má město nejzdobnější hřbitov v okolí. Slavné je také čilým a dlouholetým životem občanských spolků a dobrovolných aktivit. Svědčí o tom i poslední včelařská výstava. „Ta tradice je stará,” říká člen místního včelařského spolku Jan Straširybka. „Včelařilo se tu vždycky, už od pravěku.

Chýnovští jsou na své město patřičně hrdí, žádný z oslovených lidí by se pryč ani za nic nestěhoval. Město tradičně vydává každý rok alespoň jednu knihu, má muzeum, pořádá mnoho výstav a zajišťuje mnoho aktivit nejen pro děti, ale i pro seniory. Lidem se tu líbí a je jich dost. Letos jich ve městě žije více než dva tisíce a to je vůbec nejvíc v celé jeho historii.