Vzácný objev při rekonstrukci Fotoateliéru Seidl

Český Krumlov - Rekonstrukce českokrumlovského fotoateliéru Seidl přinesla nečekaný objev. Pod podlahou dělníci našli stovky negativů. Může jít o část archivu, kterou hledala v padesátých letech Státní bezpečnost. Snímky Josefa Seidla a jeho syna Františka mají podle historiků obrovskou hodnotu - hlavně kvůli tomu, že jsou obrazovou kronikou Šumavy i běžného života v pohraničí v minulém století.

Objekt bývalého Fotoateliéru Seidl opravuje místní rozvojový fond. Dělníci při rekonstrukci odkryli prostor pod podlahou a našli tady stovky negativů na skleněných deskách. Negativy jsou uložené ve čtvrtmetrové hloubce, z některých zbyly jen kousky rozlámaných střepů, další jsou ale téměř nepoškozené.

Podle odhadu přizvaných fotografů jich tady může být až 1500. Podle oslovených odborníků, kteří zpracovávají Seidlův archiv, snímky mohou mít kompromitující obsah. „Mohli by tu být nějací funkcionáři, ať už z různých politických stran či spolků,” myslí si manažer projektu obnovy Fotoateliéru Seidl Petr Hudičák.

Nález je stále pod vrstvou prachu a stavební suti. Negativy musí pracovníci Seidlova muzea vyzvednout, vysušit a očistit. Teprve pak je podrobí odbornému zkoumání. „Nabízejí se opravdu spekulace, jestli to není spojeno s obdobím, kdy se o dílo Seidlových zajímala Státní bezpečnost,” říká ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Dům, kde oba fotografové žili, koupil loni krumlovský rozvojový fond. Jeho zástupci tehdy na půdě objevili rozsáhlý archiv. V něm jsou snímky šumavských vesnic, které podlehly likvidaci za minulého režimu. Podle dokumentaristy Zdeňka Roučky je dům Seidlových plný historie.

Část těchto unikátních snímků už zpracovávají laboratoře v Bavorsku. Pracovníci fondu tady chtějí vytvořit muzeum historické fotografie. Podle plánu ho zpřístupní v roce 2008.