Některá místa na jihu Čech trápí velké vlhko

Praha - Česko prožívá podobně vlhké léto jako v roce 2002, kdy zemi postihly katastrofální povodně. Takzvané monzunové počasí ale podle meteorologů zasahuje jen některé oblasti. Třeba na Českobudějovicku už některé zemědělce letos vyplavila voda čtyřikrát. Typickým obrázkem jsou zde řeky, přehrady a rybníky plné vody. Teplé počasí poté střídá častý a hlavně neobvykle intenzivní déšť.

„V centrální části jižních Čech je srážkové množství nadprůměrné, ovšem na Blatensku nebo Táborsku jsou srážky v rámci průměru,“ zdůraznila Miroslava Starostová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Několik polí nebude možné sklidit 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Patrně nejvíce trpí rekordním počtem záplav na jihu Čech zemědělci. V okamžiku, kdy sečetli škody z povodní z přelomu června a července a vyčíslili je na 116 milionů, je zasáhl příval vody počátkem srpna znovu. „Některé podniky byly velkou vodou zasaženy během léta dokonce již čtyřikrát,“ uvedla Hana Hricová, ředitelka Jihočeské agrární komory. Doplňuje ji František Žáček ze Zemědělského obchodního družstva Němčice: „Pozemky jsou totálně zaplavené a bude velký problém vůbec sklidit.“
Odhaduje se, že přímé škody ze srpnových povodní dosáhnou desítek milionů. Zemědělci ale hovoří o dalším problému. Pole, proměněná v rybníky, zůstanou nevyužitá patrně až do příštího roku.

Na druhou stranu mohou být zemědělci podle starostů v některých případech zodpovědní za to, že voda při přívalových deštích velmi rychle stéká z polí. Třeba kukuřice ji totiž zadržuje mnohem hůře než obilí. Úředníci chtějí tuto praxi od příštího roku změnit. „V určitých lokalitách bude zakázáno pěstovat takzvané širokořádkové plodiny,“ upřesnil plán mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Zatím není jasné, zda se obavy jihočeských zemědělců naplní. Konkrétnější celková čísla týkající se letošní sklizně budou známa až koncem srpna.

  • Podmáčená půda na jihu Čech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1037/103615.jpg
  • Podmáčená půda na jihu Čech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1037/103617.jpg