Množství sinic v jihočeských koupalištích může stoupnout

České Budějovice - Všechny vodní plochy v jižních Čechách nejsou vhodné ke koupání. S teplejším počasím mnohá koupaliště získávají zelenou barvu, což může znamenat výskyt sinic. Koupajícím v takové vodě hrozí zdravotní komplikace, například alergické reakce či ekzémy. Za velmi čistou vodou lidé mohou vyrazit například k rybníku ve Staňkově na Třeboňsku. Opačné kvality se dočkají plavci v Orlické přehradě, zejména u tábořiště Vojníkov, které hygienici uzavřeli. Ve čtvrtek budou známy výsledky testů z části Orlické přehrady u kempu Radava. Předčasně skončila také koupací sezona v jindřichohradeckém rybníce Vajgar.

Nejkvalitnější voda v přírodních koupalištích na jihu Čech je podle hygieniků stále ve Staňkovském rybníku v CHKO Třeboňsko. Především klienti okolních rekreačních zařízení tu mají k dispozici na šest kilometrů vodní plochy obklopené lesy. Bez obav se mohou rekreanti věnovat vodním radovánkám i na pláži jezera v Lipně nad Vltavou, uvedla krajská hygienická stanice.

Na Vajgaru se sinice objevují téměř každý rok. I přesto, že radnice nechala dno rybníka vyčistit, letos voda zezelenala znovu. Hygienici proto vodu oznámkovali nejvyšší známkou z pětistupňové škály, což znamená úplný zákaz koupání. „Ze čtyř měření jsme ve třech případech zjistili, že voda neodpovídá hygienickým požadavkům,“ říká František Kotrba z českobudějovické hygienické stranice.

Důvodem zhoršení kvality vody u Vojníkova nejsou jinak obvyklé sinice, ale makrobiologické částice, které sem z písecké čističky odpadních vod při nedávných povodních naplavily řeky Blanice a Otava.  Již od minulého týdne proto není koupání vhodné pro citlivé osoby.

Teplota vody v přírodních koupalištích se momentálně podle správců kempů pohybuje mezi necelými 16 stupni Celsia a 23 stupni. Avšak kvůli teplému počasí posledních dnů lze očekávat zvýšený výskyt sinic. Tudíž je možné, že přibude míst, kde hygienici vydají zákaz koupání.

V jižních Čechách hygienici hygienici vodu testuji celkem na šesti místech. Kromě třech míst na Orlíku to je v Černé v Pošumaví, Horní Plané a Lipně nad Vltavou. Lidem radí, aby se vůbec nekoupali v těch místech, kde je voda nápadně zelená. Sinice obsahují řadu toxických látek - mohou způsobit řadu alergických reakcí, ekzémy, poškodit játra i nervové buňky.