Jihočeský poštovní fantom byl dopaden

Písek - Jihočeští kriminalisté dopadli poštovního fantoma, po kterém pátrali skoro půl roku. Za tu dobu přepadl na Písecku a Strakonicku osm pošt. Zaměstnance vždy zastrašoval zbraní. Z pokladen ukradl několik desítek tisíc korun. Policisté na lupiče uspořádali doslova hon. Desítky jich hlídaly malé jihočeské pošty. Nakonec se do pasti chytil. Nechyběla ale ani divoká honička a střelba.

Šest policejních projektilů prošlo karosérií auta lupiče, jeden zasáhl pneumatiku. Teprve pak skončila dramatická honička. Svědkem poslední zastávky byl už jen les nedaleko Vráže u Písku. „V tomto prostoru došlo k zastavení auta a pachatel se policistům vzdal,“ informuje kriminalista Josef Bláha. „Vypadalo to tady jako v akčním filmu,“ popisuje zadržení pachatele starosta Vráže u Písku Petr Novák. 

Past sklapla symbolicky v místě, kde poštu přepadl hned dvakrát, poprvé v červnu, podruhé v červenci. Odnesl si odsud kolem třiceti tisíc korun. "Lidi z toho byli vyděšeni,“ přiznává starosta Novák.    

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Policisté měli na tzv. fantoma políčeno. Věděli, že se na pošty zaměřuje vždy po deváté hodině. V kraji jich nepřetržitě hlídaly tři desítky. „Na vlastní ostraze se podílelo cca třicet pět lidí a další policisté na komunikacích,“ upřesňuje kriminalista František Toman. 

Poslední pošta, kterou si vybral, byla v Ostrovci opět nedaleko Písku. Tady už čekali policisté v neprůstřelných vestách a vydali se po jeho stopě. „Po marné výzvě jsme použili zbraň a následně varovné výstřely,“ říká Josef Bláha. 

Dosud netrestaný pětatřicetiletý muž z jižní Moravy pracoval na jihu Čech jako lesní dělník. Pošty si předem vyhlédl a vybíral si takové, kde bylo málo zaměstnanců. Svou znalost terénu osvědčil i při policejním stíhání, kdy využíval především lesních cest. Teď je v policejní cele, k osmi přepadením se přiznal. Policisté však vyšetřují možnou spojitost pachatele s dalšími čtyřmi loupežemi. „Motivem jeho jednání byla tíživá finanční situace, protože byl hodně zadlužen,“ vysvětluje vyšetřovatelka Renata Hajnová. „Pro nás je to skvělá zpráva. V poslední době těch, kteří mají chuť přijít na poště zadarmo k penězům, výrazně přibylo,“ uvádí mluvčí České pošty Ivo Mravinac.    

Na základě předběžných údajů si lupič ze všech loupeží odnesl celkem 140 000 korun. Soudce by měl zítra lupiče poslat do vazby. Podle kriminalistů mu hrozí až osm let vězení.