Obec Slaník se dočká pitné vody

Strakonice - Spor o pitnou vodu ve Slaníku na Strakonicku končí. Na tři roky rozdělil malou obec na dva tábory, dokonce odstoupili i zastupitelé a nastalo krátkodobé bezvládí. Nově zvolení zastupitelé teď chtějí obec napojit na jihočeskou vodárenskou soustavu. Lidé se tak po dlouhé době opět napijí z vlastních kohoutků.

Pro obyvatele Slaníku je dnes cisterna jediným zdrojem pitné vody. Někteří místní ale už na plnění konví a hrnců rezignovali a dovážejí si vlastní balenou vodu. „Na vaření si lidé vodu kupují,“ přiznává starosta obce Josef Bátovský.

Z obecního vodovodu, který zásobuje blízký vrt, už třetí rok teče voda plná nebezpečných dusičnanů. „V této souvislosti jsme vydali zákaz používat vodu z veřejného vodovodu,“ informuje František Kotrba z Krajského hasičského sboru Jihočeského kraje.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zastupitelé řešení hledali, ale neúspěšně. Místní proto začali sepisovat petici, v níž žádali o připojení na centrální vodovod z Římovské přehrady. „Z celkového počtu cca 150 obyvatel obce podepsalo petici 83 občanů,“ vypočítává Libor Hejpetr z petičního výboru.   

Kvůli vodě padlo i místní zastupitelstvo. Slaník měl na půl roku správce. Teď už začínají úřadovat nově zvolení zastupitelé, kteří mají ve vodě konečně jasno. „Zastupitelstvo je jednoznačně pro Římovskou přehradu,“ potvrzuje starosta Bátovský.

Slaník od centrálního vodovodu, který zásobuje některá jihočeská města, dělí jen několik stovek metrů. Potrubí vede přímo pod kopcem. „Napojení na Římov je vzdáleno pouhých sto až dvě stě metrů,“ odhaduje Josef Bátovský. „Na hlavním řadu je pro Slaník připravena odbočka. Náklady se mohou pohybovat kolem 250 000 Kč,“ říká ředitel Jihočeského vodárenského svazu, dodavatel pitné vody z Římova, Antonín Princ. 

O víkendu tady ještě uspořádají anketu, kde se místní vyjádří, který způsob dodávky vody preferují. Vodohospodáři zároveň předpokládají, že obec napojí na vodárenskou síť ještě do konce letošního roku.