Volary mají bezpečnější hřiště za peníze EU

Prachatice - Volary na Prachaticku se zbavily sportoviště, kde se před třemi lety smrtelně zranil školák. Z evropských fondů získala radnice peníze na nové, bezpečnější hřiště. Tři měsíce ho specializovaná firma stavěla, dnes ho konečně začaly využívat i děti. Na jihu Čech ale i dál zůstávají další nevyhovující a zastaralá sportoviště. Na jejich opravy totiž nejsou peníze.

První školáci se rozbíhají po umělé šedesátimetrové dráze, hodiny tělocviku teď podle učitelů zpestří lehkoatletická příprava. Uprostřed plochy je hřiště na kopanou a odbíjenou. A také nové a bezpečnější doskočiště. Měří kolem deseti metrů a je plné písku. Jeho okraje jsou z tvrzené gumy. „Dále jsou tam dvě hřiště na streetball, jedno na tenis a jedno na házenou,“ vypočítává ředitel školy Petr Horálek.   

Radnice získala na sportoviště šest milionů korun z evropských fondů. Škola bez hřiště podle starostky nemohla zůstat. „To hřiště je dost důležitý vyučovací prostředek,“ říká starostka Volar Martina Pospíšilová. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Původní plocha, kterou škola využívala, vypadal dost odlišně. Před třemi lety tady žák osmé třídy při školní olympiádě skákal do dálky. Upadl břichem na ostrou betonovou hranu doskočiště a poranil si játra. V nemocnici pak zraněním podlehl. „Nebyl tam písek a on spadl na obrubník,“ popsal situaci letos v únoru spolužák Zbyněk.

V kraji ale zůstávají zastaralá sportoviště. Kromě radnic do jejich opravy investuje také kraj. Ročně kolem pěti milionů korun. „Za krajské peníze většinou vybavíme tak pět škol,“ uvádí radní Jihočeského kraje Jana Krejsová.  

Do Volar se také vrátí tradiční školní olympiáda. Ředitel ji původně po smrtelném úrazu žáka na několik let zrušil.