Základní kameny pro novou Národní knihovnu

Praha - Knihovníci z celé České republiky přivezli do Prahy základní kameny pro stavbu nové Národní knihovny. Svaz knihovníků uspořádal na Letné, v místě, kde má moderní knihovna stát, happening s názvem Národ sobě. Knihovníci totiž považují za čest a povinnost přispět na stavbu svého nového svatostánku. Současná budova – historické Klementinum - už od konce 19. století trvale bojuje s nedostatkem prostoru.

Přes třicet základních kamenů už má Národní knihovna k dispozici pro stavbu nové moderní budovy. Pracovníci velkých i malých knihoven je pátek odpoledne přivezli ze samých významných míst Česka. „Liberecký kraj byl vždy chudší a kamenů je tam dost. Jsou kvalitní, tvrdé, tak kam jinam je dát, než do základů Národní knihovny,” říká knihovnice z Liberce Hana Opatrná. „Kameny jsou z památkově chráněných území, z vrcholů, například ze Stadic či z Řípu,” dodává Miroslav Bláha, knihovník z Kostomlat.

Historický objekt Klementina potřebám Národní knihovny prostorově už dlouho nevyhovuje. O potřebě postavit knihovnu novou jeho vedení přesvědčilo vládu i parlament. Dvou miliardový projekt se bude financovat ze státního rozpočtu a také z evropských fondů.

V Klementinu ale i v budoucnu zůstane ředitelství knihovny, stejně jako výpůjční místo pro historické výtisky datované do roku 1800. „Na Letné budou velké otevřené prostory, bude to zkrátka úplně jinak budovaná knihovna, když to zjednoduším, bude to téměř knihovna bez knihovníků,” uvedl ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. „Poskytujeme Národní knihovně pozemky, budeme překládat tramvajové tratě,” vypočítává primátor Prahy Pavel Bém.

Jak bude nová knihovna vypadat rozhodne v architektonické soutěži, která končí příští rok v březnu, odborná porota. Rozhodně by to prý ale neměla být žádná nevzhledná krychle. Národní kameny budou až do zahájení stavby v roce 2008 vystaveny v Klementinu. Nová moderní budova knihovny by na Letné měla stát nejpozději v roce 2010.