Jihočeský kraj chce zachránit unikátní rybku

České Budějovice – Hořavka duhová je přísně chráněná ryba, kterou vidělo jen málo vědců nebo rybářů živou na vlastní oči. Jihočeský kraj se proto rozhodl, že drobnou rybku pomůže zachránit. Hořavka by měla žít v rozsáhlé oblasti u řeky Malše. Tůně je ale potřeba vyčistit a prosvětlit. Projekt přijde na necelých pět milionů, kraj už uvolnil 400 tisíc korun. O 4 a půl milionu žádá Evropskou unii.

Hořavka dorůstá do délky maximálně 8 centimetrů. Důležitou podmínkou jejího výskytu je přítomnost mlžů, do jejichž žaberní dutiny ukládají hořavky své jikry. „Je to jediný náš druh ryby, který se rozmnožuje za pomoci vodních mlžů,“ dodal Jan Kouřil z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického.

Populaci se podaří obnovit nejdříve za čtyři až pět let

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Teoreticky by měla hořavka žít pod hladinou zarostlých tůní u Starých Hodějovic na Českobudějovicku. Je potřeba je ale vyčistit a prosvětlit. Vstřícný krok se rozhodl udělat kraj. „Ta malá rybička je pro jižní Čechy, myslím, významným živým prvkem,“ řekl ČT radní Jihočeského kraje Karel Vlasák (ODS).

Asi dvacetihektarové území, které bylo původně řečištěm řeky Malše, patří totiž právě kraji a je i chráněnou oblastí. „Je to naturová oblast, která by stejně nemohla být jinak využita,“ dodala Pavla Matějková ze sdružení Calla. Obnovení populace hořavky ale bude podle ekologů i krajských úředníků velmi zdlouhavé. Úspěch se podle nich nedostaví dřív než za čtyři až pět let.