Třeboňská kasárna ožijí městskými úředníky

Třeboň - Akce Kulový blesk se právě odehrává v Třeboni. Jedná se o největší stěhování úředníků z historické radnice. O své zázemí přišli i policisti a lékaři. Společně teď zamíří do nově opravených kasáren. O jejich osudu se vedení města přelo s opozicí několik let. Nakonec většina politiků dala rekonstrukci zelenou.

V budově staré radnice se na chodbách kupí stovky krabic, kanceláře připomínají sklady, stěhování začíná. „Doufám, že celá akce proběhne rychle a bez problémů,“ říká starosta Třeboně Jan Váňa.   

Balí i strážníci, lékaři i pracovníci finančního úřadu. Nové zázemí budou mít v bývalých kasárnách. Zamíří sem i svatebčané, radnice na místě vojenských umýváren vybudovala obřadní síň. „Obřadní síň na náměstí byla malá a již našim potřebám nevyhovovala,“ uvádí místostarostka Třeboně Hana Kahounová. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Tereziánská kasárna vojáci opustili na začátku devadesátých let. Radnice je bezplatně od armády získala před pěti lety, jejich rekonstrukce si vyžádala devadesát milionů korun. Většinu interiéru stavitelé ponechali. „Při rekonstrukci byl zachován určitý historický ráz objektu,“ potvrzuje zástupce stavební firmy Karel Hron.   

Opuštěná historická budova radnice se promění v hotel. K jejímu prodeji zastupitelé zásadní připomínky neměli, do obecního rozpočtu za ní získali čtrnáct milionů korun. Prázdné nezůstane ani křídlo kláštera, kde úředníci také sídlili. Sem se přestěhují archiváři. „Tu budovu od města koupil stát,“ potvrzuje starosta Váňa. 

Stěhování úřadů mimo náměstí se nelíbí některým zastupitelům. Obávají se, že dojde k vylidnění centra města. Celé stěhování potrvá zhruba týden. Všichni úředníci by na nové adrese měli působit již od 5. října.