Táborské rodině někdo vykácel 36 stromů

Tábor – Na neoploceném pozemku rodiny Vojtových z Tábora někdo vykácel 36 vzrostlých stromů. Než dorazila policie, nezvaní dřevorubci utekli. Jestli pachatelé nebudou dopadeni, majitelé budou muset les obnovit za své peníze. Před třiceti lety měla rodina zahradu chráněnou plotem. Pak ale musela část poskytnout pro výstavbu obchvatu a ve zbytku vysázeli stromy. Když přišla nabídka pozemek prodat firmě, která v sousedství staví fotovoltaickou elektrárnu, Vojtovi odmítli.

Majitel pozemku Jaroslav Vojta popsal, že stromky vyřezali dva Poláci. Než však stačila přijet přivolaná policie, utekli. Pan Vojta odhaduje škodu na 50 tisíc korun. Tolik by podle něj stálo obnovení porostu. Pro vyšetřování je ale zatím rozhodující především cena dřeva, a tak v protokolech figuruje jen škoda čtyři a půl tisíce. Mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR Tábor Miroslav Doubek dodal, že nyní se čeká na odborné posouzení výše škody.

Policisté také prověřují případnou souvislost s výstavbou v sousedství. Elektrárna bude stát během několika měsíců. Než stromy dorostou do původní výšky, bude trvat 35 let. Pokud vyšší škodu nepotvrdí odborný posudek nebo se neprokáže závažné poškození životního prostředí, může takový zásah do soukromého majetku skončit jen jako přestupek.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Pak je na iniciativě toho poškozeného, aby v občansko-právním řízení žaloval pachatele znovu a domáhal se náhrady škody,“ nechal se slyšet Pavel Doucha z Ekologického právního servisu Tábor. Když se nenajde pachatel, zůstane poškozený bez náhrady. V případě zahrady je pak na něm, zda stromy vysadí znovu. Pokud přijde o les, je zákon neúprosný. Jeho majitel porost musí obnovit.