V jihočeském Bítově chovají velbloudy

Bítov – Díky obdivuhodným vlastnostem, kterými velbloudi disponují, vydrží nehostinné podmínky pouště. Na celé zeměkouli jich žije zhruba sedmnáct milionů. Jen dva z nich jsou ale z Bítova na jihu Čech. Starší Mohamed i mladší Šajtan se bez problémů dokážou vypořádat i s letošní dlouhou zimou.

Mohamed je rozvážnější a má rád svůj klid. Deset let jezdil s cirkusem a ledacos již viděl a prožil. Šajtanovi je teprve pět roků. Ještě se má co učit, přestože důrazně dává najevo, co si o tom myslí. „Vycvičit takového velblouda k jízdě je mnohem obtížnější, než vycvičit koně,“ říká chovatelka Žaneta Fabiánová.

Zvířatům pouště letošní dlouhá zima nevadí. Obrostou hustou srstí, která je před mrazem i větrem chrání. Sníh navíc milují, nejradši se v něm válí. Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu, ten, kdo to vymyslel, ale určitě neviděl zasněženou krajinu z hřbetu velblouda.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Dvojice velbloudů ve vsi i v okolí poutá neobvyklou pozornost, jak sdělil soukromý zemědělec Josef Krátoška. U zvířat zase vzbuzují respekt. Bojí se jich všechni koně v okolí. Jen od malé kozičky, která je také členkou velké zvířecí rodiny na farmě, si nechají líbit snad úplně všechno.