Obnova zámku v táborských Měšicích končí

Tábor – Rekonstrukce zdevastovaného zámku v Měšicích v Táboře pomalu končí. Kardinál Miloslav Vlk požehnal opravené kapli, která šedesát let sloužila jako sklad odpadků. Zámek před 13 lety získali příslušníci šlechtického rodu Berwid-Buquoy. Tehdy byl vypálenou ruinou.

Ještě včera se v zámecké kapli pohybovali poslední řemeslníci, dnes je vystřídal kardinál a věřící. Lavice se zcela zaplnily, desítky lidí se dovnitř vůbec nedostaly a tísnily se u okna. Kardinál Vlk pokládá obnovování svatých míst za velmi důležité. Kaple byla před opravou ve značně poničeném stavu, stejně jako všech 36 místností historického komplexu.

„Na začátku jsme potřebovali 22 nákladních aut, abychom vyklidili odpadky,“ nechal se slyšet majitel zámku Jan Berwid-Buquoy. Rekonstrukce trvala třináct let. Novým majitelům dodávaly sílu především rodové vazby. Barokní a později klasicistně přestavěný zámek vznikl na místě tvrze. Unikátní je dosud funkčními toaletami z konce 18. století.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pracovníci ministerstva kultury se podobné opravy snaží alespoň symbolicky podpořit, většinu ale musí zaplatit majitel. Náměstek ministra kultury Jaromír Talíř informoval, že zanedbanost památek činí zhruba miliardu korun. Zámek vlastníci zpřístupnili. Sídlí v něm Český Institut Mezinárodního Setkání, který pořádá přednášky a koncerty.