Žďákovský most přes Orlickou přehradu se rozpadá

Orlík - Ze slavného Žďákovského mostu, který vede přes Orlickou přehradu, jsou od dnešního rána vykázány kamiony a těžká nákladní vozidla. Unikátní stavba je po třiačtyřiceti letech po otevření v havarijním stavu. Na opravy ale zatím nejsou peníze. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chybí potřebných 390 milionů korun. Nejnutnější je opravit mostní závěry. Tuto poruchu objevila kontrola. Velkou míru opotřebování ale pozná i laik. Ocelová konstrukce rezaví, beton se drolí a údržbu potřebuje i zábradlí.

„To sledování je nařízeno každý měsíc, takže bezprostřední nebezpečí nehrozí,“ řekl ředitel ŘSD v Českých Budějovicích František Kollar. „Po opravě té havarijní části samozřejmě bude potřeba celková rekonstrukce,“ říká mluvčí ŘSD v Praze Nina Ledvinková.

Zatím se tedy neví, jak dlouho uzavírka potrvá. Na zahájení totiž nejsou peníze. Uzavírka tak zkomplikuje dopravu třetině ze 4 000 vozidel, které přes most jezdí a jimiž jsou právě auta nákladní. Těžkých kamionových souprav jezdí přes most kolem tří set. Naopak obce v okolí omezení vítají. Nijak negativně je uzavření mostu neovlivní. Na autobusy se zákaz nevztahuje, popeláři dostali výjimku. „Pro nás to přinese hlavně zklidnění dopravy, protože ta těžká kamionová doprava tady dělá poměrně velký hluk,“ libuje si starosta Orlíku nad Vltavou Jiří Štrajt.

Most býval vyhledávanou turistickou atrakcí

V době svého vzniku byl most považován za světový unikát. Ocelová konstrukce se montovala ze břehů proti sobě. Spojovala se už nad napuštěnou přehradou. Hned po dokončení se most stal vyhledávanou turistickou atrakcí.