Rodiště Jana Husa jako policejní spis. Proč není opraveno?

Husinec (Prachaticko) – Jihočeská kriminální policie prošetřuje nerealizovanou opravu rodného domu Jana Husa v jihočeském Husinci. Podnět k šetření dali opoziční zastupitelé Jaroslav Neužil a Petr Tesárek. Vadí jim přístup radnice. Ta chátrající budovu ani za pět let snažení nezačala opravovat a vypověděla i smlouvu firmě, která projekt obnovy za 150 milionů připravovala. Společnosti nicméně vyplatila 600 tisíc a následně rozhodla, že budovu pronajme na 50 let za symbolickou jednu korunu ročně. Policie nyní prošetřuje podezření z podvodu.

Smlouvu se společností Ladislava Dostala BSK West Group zastupitelstvo vypovědělo na konci února. Projekt, který firma vypracovala, počítal s investicí 150 milionů. V domě měla po rekonstrukci vzniknout moderní expozice a informační a studijní centrum. Město původně zamýšlelo dům pouze rekonstruovat – cena za opravu Husova památníku by byla zhruba 20 milionů korun. Po kritice za megalomanský plán proto radnice nakonec smlouvu s Dostalovou firmou vypověděla. Nicméně mu již stačila vyplatit 600 tisíc korun.

Opozice proto podala trestní oznámení. „Domníváme se, že v kauze by mohlo jít o možnost zneužití pravomoci veřejného činitele ze strany starosty, místostarostky či někoho dalšího,“ uvedl již v březnu zastupitel Jaroslav Neužil pro agenturu Mediafax. Nyní dodává: „Myslím, že došlo k pochybení, a proto jsem požádal policii o prošetření.“ To potvrdila i policie. „Prověřujeme trestní oznámení zatím na neznámého pachatele pro podezření z podvodného jednání,“ uvedl mluvčí Jihočeské policejní správy Jiří Matzner.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

S opravou má pomoci nájemce - husitská církev

Město své trápení s opravami nyní chce delegovat na nájemce. Výsledky výběrového řízení na nájemce Husova domku radnice ještě oficiálně nevyhlásila, pravděpodobným vítězem se však stane Církev československá husitská. Ta hodlá obnovit interiér a budovu konečně opravit. Podle patriarchy husitské církve Tomáše Butty chtějí finance na rekonstrukci čerpat z dotací. Kde konkrétně však církev peníze na opravu národní kulturní památky vezme, Butta neřekl. Předpokládá ale, že se s opravami Husova domu začne ještě letos.

I tento postup radnice je však zpochybňován, a to ze strany České obce sokolské, která chtěla objekt získat rovněž. „Úmysly československé husitské církve jsou přímé a velice čestné,“ odporuje starosta Husince Robert Klesner.

Rodný dům Mistra Jana Husa

Památník Mistra Jana Husa sídlí v domě postaveném na místě Husova rodného domu. Stávající stavba je v jádru renesanční a první zmínka o domě jako o Husově rodišti pochází z roku 1616. U příležitosti pětistého výročí kazatelova narození byl v roce 1869 v čele domu odhalen Husův reliéf od sochaře Bohuslava Schnircha. Stálá expozice památníku pochází z roku 1975. O tři roky později se stavba stala národní kulturní památkou.