Vykradený Orlík je znovu přístupný

Orlík – Jihočeský zámek Orlík, který je ve vlastnictví rodu Schwarzenbergů, je opět přístupný. Pondělní blesková krádež sezónu zřejmě neovlivní. Policisté po zlodějích, kteří se do památky vloupali oknem, stále pátrají. Podle kriminalistů šlo o profesionály, kteří kradli na objednávku, škůdci odnesli předměty v hodnotě více než milion korun. Podle bezpečnostní agentury vylezli na terasu z hladiny přehrady po žebříku a okenní mříž rozřezali autogenem. Uvnitř se chovali bezohledně, do vitrín se pustili krumpáčem. Poté odjeli zřejmě motorovým člunem.

Hlavní brána je otevřená, dovnitř proudí od rána jedna výprava za druhou, ruské turisty střídají domácí školáci. Podle kastelána jde o nejnáročnější týden za posledních dvacet let. V pondělí se dostal do těsné blízkosti prchajících zlodějů, poté asistoval kriminalistům. Sestavoval seznamy ukradených věcí, odpovídal na dotazy desítek novinářů a uklízel. „Po ty čtyři dny je zde spíš zmatek. K životu to asi patří,“ prohlásil kastelán Jaroslav Rozsypal. Zloději se do zámku dostali z hladiny přehrady a stejnou cestou i uprchli. Stačili jim na to dvě minuty. „Kriminalisté intenzivně pátrají po dosud neznámých pachatelích,“ uvedla mluvčí Jihočeské správy Policie ČR Lenka Heřmanová.

Z ukradených předmětů, jak tvrdí historici, je nejvzácnější šavle a řády z rodového majetku. „Těch devět exponátů prostě chybí spíš nám a rodině Schwarzenbergů, než bude chybět návštěvníkům,“ dodal Jaroslav Rozsypal. Fotografie uloupených artefaktů se již dostaly do mezinárodní policejní databáze, podle jedné z vyšetřovacích verzí kradli zloději na objednávku a cennosti teď míří k zahraničním sběratelům. Jihočeské hrady a zámky, které spravují památkáři, jsou podle nich dostatečně zabezpečené. „Je to kombinace elektronického zabezpečení. Tedy kamerové systémy, dotyková čidla a také konkrétní mechanické zabezpečení,“ vysvětlil ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Orlická krádež patří v posledním desetiletí k největším, zloději způsobili majitelům zámku Schwarzenbergům škodu přesahující milion korun.

Jihočeský zámek Orlík, který je ve vlastnictví rodu Schwarzenbergů, je opět přístupný. Pondělní blesková krádež sezónu zřejmě neovlivní.
Zdroj: ČT24