Protialkoholní vyhlášky se osvědčily

Budějovicko - V některých větších městech na jihu Čech postupně zakazují pití alkoholu na veřejnosti. Vydávají k tomu speciální vyhlášky. Podle zkušeností se po čase daří omezovat popíjení hlavně v okolí škol a dětských hřišť. Vyhláška zasáhla i bezdomovce, kteří se tak museli přesunout do okrajových částí obcí.

Před prodejnou s alkoholem na Vltavotýnském náměstí postávají místní. Pouze kouří a diskutují, nemají u sebe ani lahev piva, ani krabici vína. Radnice tady už před dvěma lety zakázala pití. „Tou vyhláškou se podařilo hlavním problémům zamezit,“ tvrdí starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek.

Městská mapa je plná zón, kde radnice konzumaci reguluje. Omezení platí u škol, v parcích, ale i v historickém jádru. „Vyhláška platí v podstatě v celém městě,“ dodává starosta Hájek.

Reportáže Aleše Hazuky a Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Zákaz se nevztahuje na předzahrádky restaurací a společenské akce. Strážníci tady museli řešit už padesát případů porušení takzvané protialkoholní vyhlášky. „Sedmnáct případů jsme řešili blokovou pokutou na místě. Její výše se pohybovala od pěti set do tisíce korun,“ informuje strážník z Týna nad Vltavou Martin Macháček.

V Písku regulují pití necelý rok a radnice si opatření pochvaluje. Popíjející bezdomovci opustili parky i nákupní centra a míří do porostů za nádražím. „Podařilo se nám zlikvidovat všechna ta místa, kde k pití docházelo,“ říká starosta Písku Miroslav Sládek.

Popíjení alkoholu v blízkosti dětských hřišť a škol omezili také například v Jindřichově Hradci, naopak v Českém Krumlově zastupitelé takovou vyhlášku neschválili.

Zákaz v Klatovech platí na devíti místech

Vyhláška zakazující požívání alkoholu v Klatovech na veřejnosti se rodila osm měsíců. Vedení města se pečlivou přípravou chtělo vyhnout nebezpečí, že ji některý nadřízený orgán, například ministerstvo vnitra, shodí se stolu. Tajemník městského úřadu Miroslav Šafařík říká, že jde o reakci na ohlasy občanů.

Od tohoto týdne je zakázáno pít alkohol na devíti místech v Klatovech. Výjimku tvoří zahrádky u restaurací a také společenské a sportovní akce ve městě. Lidé se venku bez obav napijí také na Silvestra a Nový rok. Jindy však hrozí až tisícikorunová pokuta. Velitel klatovské městské policie František Kacerovský však naznačil, že v první řadě dojde jen k upozornění.

Strážníci městské policie ale vědí, že vykázat nebo pokutovat opilce nebude jednoduché. První zhodnocení platnosti vyhlášky bude po skončení letní sezony. Starosta nevylučuje, že se seznam veřejných míst, kde nebude možné pít alkohol, ještě rozšíří.