Američtí váleční letci mají na Českokrumlovsku nový pomník

Českokrumlovsko – Veteráni, zástupci ambasády a historických klubů odhalili nedaleko Bujanova na Českokrumlovsku nový pomník amerických válečných letců. Stojí v místě brutální popravy posádky amerického bombardéru, který na konci války nouzově přistál u Dolního Dvořiště. Letce ve věku od 20 do 25 let zabili němečtí vojáci.

V sousedství stojí menší dřevěný kříž, tragédii připomíná od 70. let. Tehdy ho v tichosti a bez vzpomínkové akce postavili místní. Americký letoun se v prosinci 1944 vracel na jihoitalskou základnu po bombardování cílů v okolí Regensburgu. Stroj ale měl poškozený motor a začal klesat, pilot s ním nouzově přistál na zasněženém poli.

Posádku němečtí vojáci zajali, po výslechu letce zavezli do lesa a postříleli, jak popsal spoluorganizátor vzpomínkové akce a předseda Veteran Army Vehicles Milan Průša. Starosta Bujanova Bořivoj Vojče (KSČM) dodal, že Američané byli zhruba den zahrabaní ve sněhu, než je den následující Němci zakopali.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Půl roku po válce Američané těla svých letců exhumovali a převezli na francouzské hřbitovy. Po 66 letech v místě popravy postavili pomník. Americké letce připomíná i kamenný monument u Srubce na Českobudějovicku. V kraji mají dva větší památníky také českoslovenští váleční letci. Jeden stojí v Písku, druhý v Jindřichově Hradci.

Americký válečný letoun
Zdroj: ČT24