Obyvatelé Hluboké odmítli náměstí za 67 milionů korun

Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko) - V centru Hluboké nad Vltavou nebude park s výhledem na kostel. Vlastník pozemků postaví na místě nedávno zbourané prodejny Jednoty víceúčelový dům. Podle Mladé fronty Dnes o tom rozhodli obyvatelé ve víkendové anketě. Město by muselo pozemek odkoupit za 67 milionů korun, náklady na každého obyvatele by přišly na 13 tisíc korun. Peníze na koupi zvažovalo město získat prodejem svých pozemků a zvýšením daně z nemovitosti.

Z 3 935 voličů vyjádřilo svůj názor 2 038, tedy více než polovina. Zaplatit za pozemek bylo ochotno jen 462 z nich. Více než tři čtvrtiny obyvatel odkup pozemku za těchto podmínek odmítly. Svůj názor na sobotním mimořádném zasedání zastupitelstva nakonec změnil i radní Karel Vácha, který minulý týden navrhoval získat peníze veřejnou sbírkou a prodejem městských lesů.

Město uvažovalo o zbourání budovy spotřebního družstva Jednoty více než deset let. Vzniklo několik plánů a variant, čím by prodejna mohla být nahrazena. Před dvěma lety ale koupila budovu společnost Real Treuhand Reality. V souladu s územním plánem vypracovala projekt, získala stavební povolení a zahájila bourací práce. Projekt zachoval prodejnu Jednoty v souladu s jejími požadavky v novém plánovaném objektu. V okamžiku, kdy byla zbourána, se ale objevil krásný pohled na kostel a ostatní historické budovy v centru a mnoho lidí se vyslovilo pro ponechání tohoto místa nezastavěného.

Město na základě žádosti veřejnosti oslovilo majitele pozemku, zda je možné ponechat místo nezastavěné. Ten vyčíslil dosavadní náklady za koupi budovy, pozemků, trafostanice či vypracování projektu a nabídl městu k prodeji celou společnost za 42 milionů včetně závazků. Zrušení smluv a úhrada za už provedené práce a ztráty by vyšly na dalších 25 milionů.