Anonym zaskočil České Budějovice

České Budějovice – Anonym hýbe jižními Čechami. Dopis adresovaný médiím a politikům velmi konkrétně popisuje korupci při zadávání veřejných zakázek. Podle politiků jde o předvolební boj, mohlo by jít o jednoho z nich. Přesto však dopis vzbudil vlnu vyšetřování, anonymem se intenzivně zabývá protikorupční policie a prověrky začaly i na úřadech. Výsledky by měly být známé koncem tohoto měsíce, ke korupci se nikdo hlásit nechce.

V dopise se lze dočíst: „V roce 2007 rada města schválila, že ve 'zjednodušeném podlimitním řízení' nesmí poskytnout zadávací dokumentaci soutěže jiným firmám než pouze firmám vybraným. Toto vedoucí investičního odboru zdárně plnil, ač musel vědět, že jedná protizákonně.“ Jde pouze o krátkou pasáž ze tří listů, které politici a média v jižních Čechách dostali. Původně anonym velký rozruch nezpůsobil, s blížícími se volbami se to ale změnilo. „Budeme se těmi skutečnostmi pochopitelně zabývat. V tuto chvíli však nemůžeme sdělovat žádné podrobnosti,“ uvedl mluvčí útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek. Autor jmenuje lidi i konkrétní firmy a postupy, napadá především silniční zakázky a praxi užších výběrových řízení. „Závažnost toho sdělení byla tak velká, že i my jako rada si chceme nechat zpracovat audit některých vybraných zakázek,“ prohlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS) dodal: „Pověříme kontrolní výbor, aby si vybral jakoukoliv investiční akci a tu zkontroloval.“

Podle anonymu úředníci a jimi najímané společnosti legálně zařazují do podmínek účasti ve výběrových řízeních taková kritéria, která vyhovují jen několika předem vybraným firmám. Pisatel dopisu, politici přepokládají, že jde o jednoho z nich nebo vysokého úředníka, předkládá konkrétní příklady. Firma ucházející se o opravy silnic má mít třeba výrobnu asfaltu, i když s ním stavební práce vůbec nemusí souviset. „V souvislosti s anonymem budeme usilovat o změnu zákona,“ podotkla předsedkyně kontrolního výboru Magistrátu města České Budějovice Eva Hajerová (ČSSD).

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Firmy korupci odmítají. Audity i hloubková kontrola by měly skončit do června.

V Českých Budějovicích budou mít narkomani dvě centra.
Zdroj: ČT24