Mladá Vožice chce zrušit památkovou ochranu zámecké zahrady

Mladá Vožice – Město Mladá Vožice bojuje za zrušení památkové ochrany u části zámecké zahrady, která mu patří. Domnívá se, že jako kulturní památka má pozemek minimální hodnotu a na místě chce postavit nové koupaliště. Z pohledu památkářů ale jde o cennou barokní zahradu. O jejím osudu rozhodne ministr kultury příští týden.

„Urputnou snahu pana starosty postavit v zámeckém parku koupaliště považujeme skutečně za nekulturní,“ řekl ČT Vlastislav Ouroda z památkového ústavu v Českých Budějovicích. Podle památkářů je na zahradě cenná především modelace terénu a dochovaná obvodová zeď i rozloha.

Starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (nez.) se ale domnívá, že k památkové ochraně části zahrady, kterou vlastní město, není důvod: „Měla vždy užitkový charakter.“ Podle radnice se ochrana vztahuje pouze na zámek s příslušenstvím, o zahradě nikde nic napsáno není. Do návrhu víceúčelové nádrže se navíc podle starosty památkáři o zahradu vůbec nezajímali: „Závazek památkové ochrany nebyl uveden na výpisu z katastru nemovitostí do roku 2007.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Památkáři to ale popírají. „Lze jednoznačně prokázat, že město je o této skutečnosti informováno,“ dodal Ouroda. Zahrada vykazuje znaky kulturní památky i podle ministerstva kultury, které proto žádost o zrušení ochrany zamítlo. Město se odvolalo, na výsledek už ale čeká téměř tři čtvrtě roku. Ministr by měl rozhodnout příští týden.