Váleční veteráni zavzpomínali na tajný výcvik izraelských letců

Planá (Českobudějovicko) - Na utajovaný výcvik izraelských pilotů z konce čtyřicátých let dvacátého století si v neděli v Plané u Českých Budějovic zavzpomínali váleční veteráni. Bojovým dovednostem je tehdy na základně vyučovali českoslovenští váleční letci z RAF a byla to pro ně jedna z posledních akcí v armádě. Podle historických pramenů se speciálních kurzů zúčastnilo několik desítek letců. Stali se jádrem první generace izraelského vojenského letectva.

Poté, co v roce 1948 vznikl stát Izrael, byl bezprostředně napaden arabskými sousedy. V té době zamířili budoucí izraelští stíhači právě do Plané. Vojákům bylo něco málo přes dvacet let a měli za sebou těžké období. Přestože přežili holocaust i sovětské bulavy, byli odhodláni bojovat za svůj nový stát.

Nori Harel, izraelský válečný veterán

„Když jsme přijeli do Izraele, pamatuji si, že z lodi jsme šli okamžitě do letectva.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Do utajované akce, označené DI - Důvěrné Izrael, zapojili tehdejší velitelé nejlepší československé stíhače a mechaniky. Většina z nich sloužila během války v britském královském letectvu. Mezi izraelskými vojáky byli jak úplní nováčci, tak i letci, kteří už létali na konci války. Mezi nimi byl i Ezer Weizman, také veterán RAF a pozdější prezident státu.

Izraelští piloti se učili létat na upravených Messerschmittech a později i britských Spitfirech. Tehdy také Československo Izraeli tajně prodalo osmdesát čtyři stíhaček. Československé zbraně sehrály velkou roli ve válce o nezávislost. „Bez tréninku by stíhači nebyli schopni prolomit blokádu,“ říká izraelský velvyslanec v Česku Naklov Levy. Československá vojenská pomoc se tak dostala i do místních učebnic dějepisu a dodnes Izraelci tvrdí, že bez ní by se jejich stát tehdy neudržel.