Plzeňský kraj opět neodvolal šéfa úřadu regionální rady, Emmerová ho přeřadí

Plzeň - Ani po několikahodinové videokonferenci se dnes nepodařilo zástupcům Plzeňského kraje prosadit odvolání ředitele Úřadu regionální rady soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnky, který je stíhán kvůli nejasnostem při přidělování evropských dotací. Opakovaná snaha plzeňské části výboru opět narazila na nesouhlas Jihočechů. Protože sám Trnka rezignovat nechtěl, předsedkyně výboru regionální rady, plzeňská hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD), ho přeřadí na jinou práci. Trnka byl minulý týden propuštěn z vazby. Zástupci Plzeňského kraje se obávají, že pokud setrvá na pozici, přehodnocení všech projektů sporné páté a šesté výzvy regionálního operačního programu nebude věrohodné.

Zatím není jasné, jakou práci by měl Trnka dělat, o dalším postupu se ještě bude jednat. Rozhodnutí o přesunutí na jinou pozici bylo nutností vyvolanou neúspěšným hlasováním. Emmerová se obávala vážných problémů, pokud by Trnka ve funkci zůstal, protože v dalším čtvrt roce se budou výzvy znovu hodnotit. Možné problémy naznačila prý i policie v dopise, který Emmerová dostala v úterý. Podle ní by v takovém případě nebylo vyloučeno ani opětovné vzetí do vazby.

Milada Emmerová:

„Rozhodně nemůžeme souhlasit s tím, aby ve funkci pokračoval, byť by šlo o jakési předávání kompetencí. Teď je právě v běhu přebodování páté a šesté výzvy. Pokud by to bylo v jeho režii, tak se může říci, že to je opět pochybné. To už by pak mělo fatální následky.“

Plzeňští chtěli Trnku odvolat už třikrát. „A rozhodně jsme to nebrali, jako že je vinen. Ctíme presumpci neviny, nicméně pro chod úřadu a i pro názor veřejnosti a Evropské komise na to, jak má fungovat úřad, si neumím představit, že by na té pozici setrval,“ řekl náměstek hejtmanky Ivo Grüner (ČSSD). Podle jeho osobního názoru Trnka hrubě porušil svoje pracovní povinnosti tím, že svým nařízením změnil hodnocení projektů mimo manuál schválený Evropskou komisí.

Ve hře jsou skoro 4 miliardy

Problematické přidělování dotací a hodnocených projektů, které vyšetřuje policie, se týká páté výzvy regionálního operačního programu. Mělo v ní být rozděleno 3,8 miliardy korun. Výbor v květnu rozhodl, že nechá všech 630 přihlášených projektů do konce září znovu posoudit. Výbor zároveň zrušil své loňské usnesení, kterým schválil podpořit všech 177 úspěšných žádostí. Policie prošetřovala i šestou výzvu, v níž má být rozděleno zhruba půl miliardy korun. Žádosti byly sice už hodnoceny, ale výbor je dosud neschválil, to znamená, že úspěšní žadatelé nebyli ještě vybráni.

Náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba uvedl, že se při dnešním jednání dohodli na využití externích hodnotitelů, aby mohla být pátá výzva přehodnocena. Nyní bude vyhlášena 12. výzva na podporu regionálních letišť. Jiná výzva v tuto chvíli vyhlášena nebyla, v harmonogramu se počítá s vyhlášením dalších ke konci roku. Vypisování nových výzev není kvůli problémům s pátou výzvou nijak narušeno, dodal.

Jiří Trnka
Zdroj: ČT24/www.rr-jihozapad.cz