V Mělníku se rozpadla rada města

Praha – V Mělníku dnes nemohla zasednout rada města, protože se rozpadla. Tři její členové totiž rezignovali a jeden z nich dokonce podává trestní oznámení na místostarostu. Až tak se vyhrotily jejich dlouhodobé spory s nejužším vedením. Tím největším byla revitalizace města. Ze sedmi radních zbyli tedy v Mělníku jen čtyři a podle zákona není taková rada usnášení schopná.

Dlouhodobé spory v mělnické ODS vyvrcholily. Radní Radim Vajchr a Dušana Dolejšová se neobjevili na kandidátce pro komunální volby, i když o to stáli. Pro oba to byl důvod k rezignaci na post radních, pro Dušanu Dolejšovou i k vystoupení ze strany. „Situace na mělnické radnici se mi jeví dlouhodobě jako diktatura jednoho názoru, který se podle mého názoru neslučuje s demokratickými principy vládnutí,“ tvrdí bývalá radní Dušana Dolejšová. „Jestliže někdo stále zpochybňuje to, co se ODS povedlo, tak se nenašel nikdo, nenašel se ani jeden z těchto dvou členů, aby dal návrh sám na sebe,“ tvrdí místostarosta Mělníka Jaromír Kovařík. 

A další důvod pro celou trojici: nenávistná atmosféra na zasedáních rady a slovní napadání za odlišný názor. Místostarosta Kovařík to odmítá. „Došlo to do stadia, kdy se skutečně jedná o osobní nevraživost. Docházelo i na vulgární slova a v takové atmosféře se skutečně pracovat nedá,“ uvádí bývalý radní Milan Schweigstill. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Jádrem konfliktů byla hlavně sporná revitalizace města a pak i leták, ve kterém ji kritizovali obyvatelé. Podle bývalého radního Vajchra i zápisu z rady chtělo vedení, aby se letákem jako pomluvou zabývala policie. Není to pravda, oponuje místostarosta, chtěli jsme, aby se prošetřila celá revitalizace. „Opět lže, pan starosta v různém přednesl tento návrh,“ vysvětluje Jaromír Kovařík. „Nebyl jsem napadnut jako člověk, ale jako radní. V tuto chvíli jsem nucen bránit se právní cestou,“ říká Radim Vajchr. 

Zastupitelstvo bude 22. června jednat o doplnění chybějících členů. Osm zastupitelů už ale avizovalo, že návrh nepodpoří.