Prachatice oslavily Jana Nepomuka Neumanna

Prachatice – Přes tisíc lidí oslavilo v Prachaticích tamního rodáka, v tuzemsku nepříliš známého světce, Jana Nepomuka Neumanna. Ten, když nemohl dosáhnout vysvěcení v Čechách, odešel za oceán a v Novém světě se stal biskupem a průkopníkem církevních škol. Zároveň se významně zasloužil o vstřícné přijetí emigrantů. V rámci jeho připomenutí probíhá již několik let významná česko-německá spolupráce. Do prachatického chrámu sv. Jakuba, kde byl Jan Nepomuk pokřtěn, přijíždějí poutníci z Čech, Německa, Rakouska, ale i z USA.

Poutníci, kteří se rozhodli připomenout 150. výročí narození svatého Jana Nepomuka Neumanna, se sjížděli a scházeli z celého Česka i Bavorska. Na cestě do města, kde se světec narodil, strávila řada z nich desítky hodin. „Je to oběť, ale i příležitost vypadnout ze všedních starostí,“ prohlásil jeden z poutníků Jaroslav Šefránek. V sobotu, v pět hodin ráno a v dešti, měla skupina poutníků, která z Českých Budějovic vyrazila už den před tím, v nohách již asi 35 kilometrů. Čeká je ještě necelých dvacet, slavnostní bohoslužba přitom začíná přesně v 10 hodin dopoledne. „Určitě je to fyzicky náročné. Nohy bolí, ale obětované to nebolí tolik,“ uvedla poutnice Daniela Marková.

Jan Nepomuk Neumann je přitom jméno, které drtivé většině Čechů nic neříká. Jen o něco známější je pod jménem svatý Jan Prachatický. Církevní představitelé se netají tím, že to chtějí změnit. „Spojuje nás a Ameriku, protože on je spoluzakladatelem amerického školství,“ zdůraznil bývalý kardinál Miloslav Vlk a apoštolský nuncius Diego Causero dodal: „Česká republika byla exportérem kněží, biskupů a svatých. Buďte na to hrdí.“ Alespoň podle zájmu poutníků o cestu do Prachatic tato slova věřící vyslyšeli. „Máme tady v současné chvíli jeden až dva tisíce návštěvníků,“ poukázala Růžena Štemberková z Městského úřadu Prachatice.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Pouť do Prachatic je přitom, zvlášť podle církevních měřítek, úplnou novinkou. Poprvé ji věřící vyzkoušeli vloni. Oslavy mají vyvrcholit příští rok.

Přes tisíc lidí oslavilo v Prachaticích tamního rodáka, v tuzemsku nepříliš známého světce, Jana Nepomuka Neumanna.
Zdroj: ČT24