Astronomové dostanou moderní centrum

České Budějovice - Výstavba supermoderní observatoře v Novohradských horách se odkládá. Potřebnou čtvrt miliardu korun na tento projekt akademie věd se zatím nedaří zajistit. Vědci se proto snaží plány upravit. Peníze by měli naopak získat kritici této výstavby. Těmi jsou především jihočeští astronomové, kteří sami připravují jiný, levnější projekt. Nové astronomické centrum chtějí začít budovat už letos.

Podle původních plánů měla stát supermoderní hvězdárna na Myslivně v Novohradských horách do čtyř let. Z kopule astronomové chtěli sledovat asteroidy. Zatím nebudou. „Prostředky na observatoř v tuto chvíli Astronomický ústav nemá,“ přiznává ředitel Astronomického ústavu Akademie věd Praha Pavel Suchan.   

Ambiciózní záměr má od začátku své odpůrce. Podle nich jde o zbytečný projekt. Proti jsou i jihočeští hvězdáři. Ti teď chtějí vybudovat s pětinovými náklady vlastní centrum. Podporuje je také kraj. „Mohli bychom tak prezentovat novinky i základní poznatky z astronomie,“ zdůrazňuje ředitelka Hvězdárny České Budějovice a Kleť Jana Tichá. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Současná českobudějovická hvězdárna teď začne měnit svou podobu. „Ten projekt má hodnotu kolem 43 milionů korun,“ říká radní Jihočeského kraje František Štangl.  

Výstavba nového astronomického centra potrvá tři roky. Po celou dobu bude zdejší hvězdárna v provozu. Nové centrum by mělo mít modely těles sluneční soustavy a kosmické techniky. Získá například celooblohovou datovou projekci na kopuli sálu. „To nám rozšíří možnosti. Budou tam některé optické přístroje, které budou demonstrovat, jak funguje optika,“ vysvětluje astronom Miloš Tichý.   

Podle pracovníků akademie se oba projekty nedají přímo srovnávat. Hvězdárna, která má vyrůst na Myslivně, nebude sloužit k popularizaci vědy. „Jedná se čistě o vědeckou observatoř,“ upřesňuje funkci projektu Pavel Suchan.  

Pracovníci akademie se znovu pokusí peníze získat ze státní pokladny nebo z evropských fondů. O kolik let se výstavba zpozdí, nedokázali říci. Podle nich projekt nekrachuje.