Vzkaz písecké radnice: Třiďte odpad důsledněji!

Písek - Přeplněné popelnice nehyzdí město Písek proto, že by se nevyvážely dostatečně často. Tím pravým důvodem je, že v nich zabírají místo odpadky, které patří do tříděného odpadu. Takový je závěr výzkumu písecké radnice. Obyvatelé města musejí hledat chybu u sebe. A radnice jim vzkazuje: Třiďte odpad důsledněji! Okolí popelnic bude uklizené a ušetříte za méně častý svoz.

Metoda výzkumu byla prostá. Obsah dvou přeplněných popelnic a kontejneru pracovníci technických služeb vysypali na zem a podrobili důkladné analýze. A výsledek? Většina odpadků do směsného komunálního odpadu nepatří. „V kontejneru a popelnicích byla zhruba třetina plastů, třetina objemu papíru a něco z bioodpadu,“ říká k závěrům výzkumu místostarostka Písku Hana Rambousová. 

Výsledek byl o to zajímavější, že v úspěšnosti třídění patří Písek k nejlepším v republice a pořád se zlepšuje. Děti z ekologicky zaměřené základní školy udělaly v ulicích anketu a zjistily, že před čtyřmi lety netřídilo v Písku odpad sedmnáct procent obyvatel, letos už jenom deset. „Většina lidí se vymlouvala, že je málo kontejnerů, že nemají kde třídit,“ prozrazuje žákyně ZŠ TGM Písek Tereza Kautzká. „U nás by stačilo zhruba dvě stě až dvě stě dvacet nádob na celé město, v současné době jich máme zhruba tisíc,“ informuje vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek Miloslav Šatra. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Přes dlouhodobě vypracovaný systém včetně linky na třídění má Písek ještě rezervy. Především v oblasti bioodpadů. I to se ale zlepší. „Město má přislíbeno téměř padesát milionů na novou zpracovnu biologicky rozložitelného odpadu,“ dodává Miloslav Šatra. „Pokud budou lidé do své nádoby dávat jenom to, co tam patří, ušetří sami sobě peníze,“ upozorňuje Hana Rambousková. 

Skládka se pak bude zaplňovat pomaleji, protože na ní skončí o třetinu odpadu méně. A i to jsou ušetřené peníze. Sice z městského rozpočtu, ale ve skutečnosti i z daní, kterými do něj občané přispívají.