Česko patří k evropským zemím s největším počtem utonulých

Táborsko – Ročně se v České republice utopí přes 200 lidí, většinou ve volné přírodě. Lidi podle vodních záchranářů přeceňují své síly a zbytečně riskují, třeba na říčních jezech. Pomníčky u jezu na řece Lužnici v Dráchově připomínají jen malý zlomek těch, kteří se tady utopili. Přesto se ho stále pokoušejí překonat někteří vodáci a je hojně využívaný i ke koupání.

V úseku ze Suchdola nad Lužnicí do Tábora jsou nebezpečné jezy hned čtyři. Nebezpečí roste přímo úměrně zvyšování množství vody v řece i alkoholu v krvi, jak říká lékař Zdravotnické záchranné služby Tábor Milan Kratochvíl. Vodáci navíc často nepoužívají záchranné vesty a raftařům zase chybí helmy.

Podle záchranářů by lidé rozhodně neměli nebezpečné jezy podceňovat. Milan Kratochvíl upozorňuje, že řeka se mění a může zaskočit i ty, kteří svoje oblíbené místo ke koupání dobře znají. Od počátku prázdnin se v jižních Čechách utopili už čtyři lidé. Další dva ještě bojují o život v nemocnici. A smrtí vodáka pod jezem začala i loňská sezona.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)