Na podzim se na Vysočině otevřou dva nové silniční obchvaty

Jihlava – V kraji Vysočina začnou řidičům na podzim sloužit dva nové obchvaty, a to u Moravských Budějovic na Třebíčsku a u České Bělé na Havlíčkobrodsku. Investorem akcí s celkovými náklady kolem 1,7 miliardy korun je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), dotuje je Evropská unie. Na obou místech teď stavbaři pracují na napojení nové komunikace k původní trase.

Na další obchvaty nejsou zatím peníze

Na silnicích I. třídy v kraji se plánují obchvaty dalších měst a obcí, ale stavět se zatím nebudou, protože na ně nejsou peníze. „Nové, větší stavby se zatím zahajovat nebudou,“ potvrdila ředitelka jihlavské správy ŘSD Marie Tesařová. Moravské Budějovice leží na frekventované silnici I/38, která vede přes Jihlavu a Znojmo ke státní hranici s Rakouskem. Obchvat s délkou 6,5 kilometru se staví od května 2008. Stát bude kolem 1,2 miliardy korun.

Česká Bělá se zbaví husté tranzitní dopravy koncem září. Nová silnice u Bělé je dlouhá přes tři kilometry, náklady na její stavbu budou kolem půl miliardy korun. Na části obchvatu se už asi dva týdny jezdí. „Žádné komplikace tam už neočekáváme,“ uvedla ředitelka.