Areál pohraniční roty v Českých Žlebech je stále uzavřen

České Žleby – V Českých Žlebech na Šumavě zůstává zavřený areál bývalé pohraniční roty, přestože je opravený. Jeho vlastník, Středočeský kraj, hledá pro objekt využití už rok. Kritizuje ho za to místní radnice a přidává se k ní i centrála cestovního ruchu a ředitelé škol. Budovy totiž sloužily dětem, letos je ale musely z prázdninového seznamu vyškrtnout.

Vedle budovy je jídelna, za domem jsou nové studny, uvnitř funguje čistírna odpadních vod. Ekologická je i kotelna. Spoluprovozovatel roty Petr Richter informoval, že bylo nutné vyhovět hygienickým požadavkům. Rotu po ochodu pohraničníků využívala čáslavská průmyslovka. Její ředitel získal dotace na opravy, pokoje vybavil nábytkem.

Pak budovy převzal Středočeský kraj. Provoz postupně utlumil, loni v září bránu uzavřel, jak potvrdila Markéta Vítková z tiskového odboru Krajského úřadu Středočeského kraje. Kuchařky přišly o práci, uvnitř zůstal jen údržbář. Radnici v blízkém Stožci se takový konec nelíbí. Na svém území má už druhou uzavřenou rotu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Uzavření nerozumí zástupci centrály cestovního ruchu. Odhadují, že vlastník přišel jen v letní sezoně o statisíce korun. Podle ředitelky Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavly Konopové se nikdo nemůže divit, že návštěvnost regionu klesá, když je takový areál uzavřen.

Kraj se brání, že si prý jen vzal čas na rozmyšlenou, vzniklé ztráty však neupřesnil. Majitelé uvažují o tom, že opraví okna a budovu nabídnou školám. Prodej považují za krajní možnost. Radnice chce vrátit areál dětem. Hodlá přesvědčit místní podnikatele, aby ho od kraje koupili a provozovali.