Odpůrci správy Šumavy protestovali, aby dostala ocenění

České Budějovice - Ve Vimperku dnes demonstrovali odpůrci usychání Šumavy. Protest zorganizovali přesně v okamžiku, kdy do oblasti přijeli experti na životní prostředí z Rady Evropy, aby rozhodli o udělení diplomu pro toto chráněné území. Evropský diplom pro chráněná území Rady Evropy mají dosud jen tři místa v Česku. Zda se k nim Šumava přidá, rozhodnou experti po půlročním zkoumání. Konečný verdikt vydá Rada Evropy až v dubnu příštího roku.

Asi 50členná skupinka demonstrantů protestovala přímo pod okny správy parku, kde jednotlivci pronášeli projevy. V nich nesouhlasili s udělením diplomu správě, a to kvůli kůrovcové kalamitě, které správa parku dostatečně nezabránila a prý ji ani adekvátně neřešila. „Požadujeme odvolání ředitele šumavského národního parku Františka Krejčího,“ řekl jeden z organizátorů demonstrace Petr Martan. Vedení parku podle něj špatnou péčí způsobuje usychání a likvidaci Šumavy.

Také podle hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly park diplom za vzornou péči dostat nemůže: „Ten, kdo Šumavu navštíví, může zdárně pochybovat o tom, zda toto je opravdu vzorná péče.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Vedení parku v čele s ředitelem Františkem Krejčím považuje happening za zbytečný nátlak. Na Šumavě lesníci vytěžili oproti loňskému roku dvojnásobek kůrovcem napadených stromů a zpracovali tak 93 tisíc napadených stromů. Množství vytěženého dřeva tak bude letos rekordní, a proto prý není na místě hovořit o liknavém přístupu. Proti kůrovci se na Šumavě zasahuje na 70 procentech rozlohy parku.

Evropský diplom pro chráněná území Rada Evropy uděluje významným oblastem, které vykazují vysokou kvalitu přírody. V České republice v minulosti obdržely Evropský diplom Národní park Podyjí a oblasti Karpaty a Karlštejn. Pokud šumavský národní park splní všechny potřebné podmínky, měl by certifikát obdržet na jaře příštího roku.

Kůrovec na Šumavě
Zdroj: ČT24