Bezpečí turistů na Šumavě zvyšují traumatologické body

České Budějovice - Šumava je pro turisty opět o něco bezpečnější a především přehlednější. Přispívá k tomu nový záchranný plán, podle kterého na celém území Národního parku vzniklo 129 nových takzvaných traumatologických bodů. Podle nich se teď na tomto území řídí všechny složky integrovaného záchranného systému.

Zapamatovat si jedno písmeno a číslo je pro turistu určitě jednodušší, než si pamatovat název místa. Z této jednoduché úvahy vychází systém takzvaných traumatologických bodů, které jsou rozmístěny turistům na očích, na celém území Národního parku Šumava. „Jestliže nahlásí někdo na dispečink na tísňovou linku, že je u rozcestníku, na kterém je jakési číslo A222, tak dispečerka okamžitě podle GPS souřadnic ví, kde to je, předá nám informaci do vrtulníku a my letíme hned na místo,“ řekl Michal Mareček, velitel letecké záchranné služby AČR.

Na celém území národního parku je 129 traumatologických bodů. Turista se s nimi setká jak podél cyklostezek a páteřních turistických tras, tak i ve volném terénu. „Rozmístění bodů v terénu je vybíráno podle pohybu turistů, podle dostupnosti míst,“ prohlásil Petr Šrail, vedoucí informační a strážní služby.

Šumava je pro turisty díky traumatologickým bodům bezpečnější (zdroj: ČT24)

Cedulky, kde nechybí nejdůležitější telefonní čísla, se na Šumavě objevily před necelým měsícem a turisté si už na ně pomalu zvykají. „Nejednalo se zatím o vážný úraz, ale ztrátu orientace v terénu skupinky turistů, kterým byla poskytnuta pomoc,“ podotkl Michal Janďura, náčelník horské služby na Šumavě.

Systém traumatologických bodů na takto rozlehlém území, jako je Národní park Šumava, je v Česku prozatím ojedinělý. „Řada naučných stezek nebo stezek pro cyklisty by se dala osadit podobným označením, které by jednoduchým způsobem lokalizovalo polohu volajícího,“ řekl Zdeněk Hanuška, ředitel odboru IZS z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.